Novosti

Tvornica cementa Kakanj obilježila 45 godina rada


Briga za radnike i penzionere


Svečanim prijemom za radnike i penzionere obilježen je Dan Tvornice cementa Kakanj. Uručena su priznanja za 25 godina rada te proglašeni Šampioni sigurnosti. Kao i prethodnih godina svi radnici, penzioneri i porodice preminulih i poginulih radnika i penzionera primili su i novčane nagrade i poklone od Tvornice cementa Kakanj.

Tvornica cementa Kakanj danas slavi 45 godina uspješnog postojanja, rada, rasta i napretka. Ovaj značajan jubilej obilježen je tradicionalnim druženjem s radnicima i penzionerima koji nisu krili radost zbog ponovnog susreta s bivšim kolegama i članovima Uprave TCK.

„Danas se navršava tačno 45 godina otkako je naš, kakanjski, cement postao neizostavni dio svakog značajnog i zahtjevnog projekta, ali i svake kuće, svakog doma u Bosni i Hercegovini i regiji,“ kazao je u svom obraćanju Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja. „Kroz proteke četiri i po decenije skoro 20 miliona tona našeg cementa ugrađeno je u sve objekte koji naše živote čine lakšim i ugodnijim: u mostove, tunele, ceste, vrtiće, bolnice, poslovne i stambene objekte. Kroz sve ove godine ostali smo dosljedni održavanju vrhunske kvalitete na čemu se zasniva naša tradicija i naš uspjeh. A za taj uspjeh zaslužni ste vi, naši radnici i naši penzioneri, najčvršći temelj ove dugogodišnje tradicije.“

Neimarlija je još istakao da iza Tvornice cementa Kakanj stoji još jedna uspješna godina tokom koje su realizirani svi planovi proizvodnje, prodaje i investiranja. Najveće investicije odnose se na projekte smanjenja CO2 korištenjem alternativnih sirovina i goriva.

Ovom prilikom članovi Uprave Tvornice cementa Kakanj, Zehra Obralija i Izudin Neimarlija, uručili su posebne poklone i zahvalnice radnicima koji pune 25 godina rada u Tvornici, a svi radnici, penzioneri i porodice preminulih i poginulih radnika i penzionera primili su i poklone i novčane nagrade od Tvornice cementa Kakanj.

Proglašeni su i Šampioni sigurnosti koji su dobili priznanja i novčane nagrade. Radi se o programu nagrađivanja kojim se nastoji odati priznanje zaposlenicima, radnicima i izvođačima radova za njihov individualni doprinos u poboljšanju zdravlja i sigurnosti na radu. Inače, Tvornica cementa Kakanj broji 1887 dana bez povrede na radu što je po pitanju sigurnosti na radu svrstava među najbolje kompanije u Heidelberg Materials grupaciji.

Da se podsjetimo: prve tone „sivog zlata“ krenule su iz Kaknja 15. decembra 1978. godine, i u potpunosti promijenile historiju građevinske industrije u BiH. Izgradnjom cementare u Kaknju omogućen je mnogo brži razvoj moderne infrastrukture i gradnje neophodnih stambenih i poslovnih objekata u urbanim centrima koji su se intenzivno razvijali početkom osamdesetih. Kroz proteke četiri i po decenije kakanjski cement ugrađen je u sve najznačajnije objekte i domove širom regije, a posebno je bio značajan za izgradnju kompletne infrastrukture i pratećih objekata za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu, a danas za izgradnju autoputa na Koridoru 5C.