Novosti

Inflacija u BiH nastavila usporavati


Inflacija u Bosni i Hercegovini je nastavila usporavati pod uticajem baznog efekta i pada cijena goriva, te je u novembru iznosila 1,7 posto na godišnjem nivou.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH bile su u prosjeku niže za 0,1 posto u novembru u odnosu na oktobar, objavila je Agencija za statistiku BiH. Na mjesečnom nivou najviše su poskupjeli režijski troškovi za 0,5 posto, te restorani i hoteli za 0,7 posto. Istovremeno, pojeftinili su odjeća i obuća za 1,7 posto,  te prevoz za 1,9 posto.

Na  godišnjem nivou indeks potrošačkih cijena u novembru veći je u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,7 posto.

Inflaciju su najvećim dijelom generisali hrana i bezalkoholna pića koji su u prosjeku bili skuplji za 4,1 posto, potom alkoholna pića i duvan koji su poskupjeli za 4,8 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće  5,7 posto, te zdravstvo za 3,2 posto, itd. Prosječan pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće za 8,3 posto, stanovanja i režijskih troškova za jedan odsto, te prevoza za 7,5 posto. 

U periodu januar-novembar 2023. u odnosu na isti period prošle godine inflacija je iznosila 6,5 posto. Ova brojka vrlo je blizu procjene koju je u jesenjim procjenama iznijela Centralna banka Bosne i Hercegovine a koja je prognozirala inflaciju od 6,1 posto za 2023. godinu.

Inflacija u BiH usporava od početka godine s izuzetkom avgusta, kada je zabilježila rast.