Novosti

Ekonomski stručnjaci predviđaju globalno smanjenje inflacije


Ekonomisti očekuju smanjenje inflacije na globalnom nivou u sljedeće tri godine, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo i švajcarskog Instituta za ekonomsku politiku. Očekuje se da će ove godine iznositi pet posto, sljedeće godine 4,4 posto, a 2027. godine 3,6 posto, objavio je Ifa ove sedmice.

Očekivana inflacija od pet posto i dalje bi bila znatno iznad želja većine centralnih banaka, ali bi istovremeno značila pad od jedan postotni bod u odnosu na prethodnu prognozu, navodi If.

Očekuje se da će zapadna Europa ove godine zabilježiti najnižu inflaciju od 3,1 posto. U srednjoj i sjevernoj Americi te sjevernoj Europi trebao bi biti oko tri i po posto. S druge strane, inflacija u Sjevernoj Africi navodno je oko 45%, a u Južnoj Americi 29%.

U 2027. očekuje se da će inflacija biti 2,1% u zapadnoj Evropi, 2,4% u Sjevernoj Americi i 2,5% u sjevernoj Evropi. U međuvremenu, istočna Afrika je tada još imala inflaciju od 41%, a sjeverna Afrika 25%.

U istraživanju, provedenom od 26. septembra do 11. oktobra prošle godine, učestvovao je 1541 ekonomski stručnjak iz 128 zemalja.

Krajem 2023. godine, prema prvoj procjeni evropskog statističkog ureda Eurostat, evrozona je zabilježila 2,9-postotnu inflaciju, što je 0,5 postotnih bodova više nego u novembru. Nakon značajnog usporavanja inflacije u prethodnim mjesecima, ona je krajem godine ponovno porasla.