Novosti

Kantonu Sarajevo isporučen drugi od 15 novih tramvaja


Kantonu Sarajevo je protekle noći isporučen drugi od 15 novih tramvaja koje je proizvela švicarska kompanija Stadler.

Vozilo je u Sarajevo transportovano danas jedan sat poslije ponoći, a kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je najavio skori početak testiranja isporučenih tramvaja.

Tramvaji su proizvedeni u tvornici u Poljskoj, odakle su i transportovani. Nakon završetka testiranja, bit će pušteni u redovan saobraćaj. Prvi novi tramvaj je isporučen sredinom prošlog mjeseca, dok će preostali biti isporučeni do ljeta ove godine.

Nekoliko vozača tramvaja preduzeća GRAS je nedavno upravo u Poljskoj bilo na obuci za vožnju i upravljanje novim tramvajima. Oni su zaduženi za obuku ostalih vozača tramvaja. Planirana je rekonstrukcija GRAS-ovog tramvajskog depoa (Remiza), a jedan od razloga za to jeste nabavka novih vozila.

Ugovor za kupovinu 15 novih Stadlerovih tramvaja je potpisan 2021., a tramvaji se proizvode prema specifikacijama Kantona Sarajevo. Koštali su skoro 70 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.

Ovo je prva kupovina novih tramvaja u Sarajevu u posljednjih nekoliko decenija, a krajem prošle godine je kupljeno još deset novih Stadlerovih tramvaja.