IT i Tehnologija

Vještačka inteligencija sada može kopirati tuđi rukopis


Nakon mogućnosti da oponaša ljudske glasove, što je napravilo zbrku sa autorskim pravima muzičara, vještačka inteligencija sada može i da kopira tuđi rukopis.

Iz Abu Dabija sa Univerziteta Muhamed Bin Zajed stižu vijesti o razvoju novog AI alata koji kao vještačka inteligencija može veoma vjerno da imitira rukopis pojedinaca. Istraživači tvrde da su razvili napredni AI model, kome je bilo potrebno samo nekoliko pasusa teksta da bi mogao da oponaša ljudski rukopis.

“Osobe nisu mogle da razlikuju kopirani rukopis od stvarnog, i bilo je zadovoljstvo vidjeti takvu vrstu validacije performansi”, ističe istraživač Salman Kan u saopštenju za medije.

Vještačka inteligencija se do sada pokazala relativno sposobnom u kopiranju glasova i stvaranju slika na osnovu zadatih parametara. Očito da je se ona tu ne zaustavlja, pa je tako na red stigao i rukopis. Trenutno se ovaj model uglavnom fokusira na kopiranje engleskog rukopisa i još uvijek nije dostupan javnosti, a istraživačima je nedavno odobren patent za ovaj alat.

Istraživački tim takođe priznaje da je potencijal za falsifikovanje i druge zlonamjerne svrhe veoma realan. To je upravo ono što se desilo sa imitacijom ljudskih glasova, što je ubrzo po lansiranju napravilo pravne probleme sa glumcima i muzičarima u vezi sa autorskim pravima širom svijeta.

“Veoma smo oprezni zbog toga jer bi ovaj alat lako mogao biti zloupotrebljen”, tvrde istraživači. Oni dodaju da rukopis predstavlja identitet osobe i da zbog toga oni pažljivo razmišljaju o mogućnostima alata koji su napravili prije nego što ga zvanično puste u upotrebu.

Kako bi to spriječili, tvrde da će raditi na novim alatima za sprečavanje falsifikovanja rukopisa, a da je njihova vještačka inteligencija koristan alat jer bi mogla da se koristi i za tumačenje nečitkog rukopisa, prenosi “BenchMark”. Ovo bi posebno moglo da se primjeni na ljekare širom svijeta, koje prati glas o ružnom i nečitkom rukopisu.

Očigledno je da se vještačka inteligencija neće zaustaviti ni ovdje, a ovakvo brzo napredovanje može donijeti nove probleme u svijetu, a svaka sličnost sa scenarijom iz filma Terminator, nije baš nerealna.