Svijet

Benzin na Kubi poskupljuje 500 posto


Kubanci se pripremaju za novi talas inflacije nakon što je vlada prošle nedjelje predstavila detalje plana štednje.

Ekonomisti ocjenjuju da će ovaj plan stednje dotaći skoro sve aspekte već posrnule ekonomije.

Mjere koje uključuju povećanje cijena i poreza i smanjenje subvencija usporiće povećanje prognoze budžetskog deficita i postaviti teren za rast, rekao je premijer Manuel Marero.

Vlada je najavila da će benzin poskupjeti skoro pet puta 1. februara, a ekonomisti navode da će povećanje veleprodajnih cijena goriva, kao i porezi na prodaju i uvoz, sigurno izazvati značajna povećanja cijena većine proizvoda i usluga. Oni ističu da očekuju poskupljenja od 400 do 500 procenata.

Inflacija na Kubi iznosila je prošle godine 30 posto, poslije pada sa 38 posto u 2022. godini, prema zvaničnim podacima. Mnogi ekonomisti smatraju da stope inflacije nisu u skladu sa realnošću, jer vlada ne prati adekvatno neformalno tržište, koja je vezamo za ulični kurs koji je mnogo viši od zvaničnog.

Vladini zvaničnici najavili su da će se veleprodajne cijene goriva udvostručiti idućeg mjeseca, a da će teretni transport poskupjeti 40 do 60 posto, dok će uvozne carine za privatni sektor biti uvećane pet puta.

Privatnim kompanijama će takođe biti maplaćen novi porez na promet od 10 posto na veleprodajne transakcije. Neki ekonomisti ocjenjuju da su mjere neophodne za smanjenje deficita, kao i da je nužno smanjenje subvencija.