Novosti

Bivša supruga milijardera Jeffa Bezosa prodala dionice Amazona za 10 milijardi dolara


MacKenzie Scott, bivša supruga američkog multimilijardera Jeffa Bezosa, prodala je veliki broj svojih dionica u kompaniji Amazon, a koje su vrijedne milijarde dolara.

Naime, prošle godine je prodala 65,3 miliona dionica ukupno vrijednih 10 milijardi dolara. Nakon što se 2019. razvela od Bezosa koji je osnivač Amazona, postala je najbogatija žena na svijetu. Nagodbom je dobila 19,7 miliona dionica, što je četiri posto od ukupnog broja dionica Amazona. Od tada prodaje te dionice, donirajući milijarde dolara u dobrotvorne svrhe.

Scott je 2019. potpisala izjavu Giving Pledge kojom se obavezala da će većinu svog bogatstva donirati. Riječ je o izjavi koju su potpisali mnogi drugi bogataši, među kojima su Warren Buffett, Bill Gates i Mark Zuckerberg.

Bezos nije potpisao ovu izjavu, ali je u intervjuu za CNN 2022. izjavio da će većinu bogatstva dati za borbu protiv klimatskih promjena i za podršku ljudima koji mogu “ujediniti čovječanstvo”.

Njegova bivša supruga je objavila da je prošle godine preko svoje fondacije Yield Giving donirala 2,15 milijardi dolara. Taj novac je dobilo 360 organizacija. Prema Bloombergovoj listi milijardera, ima bogatstvo vrijedno 37 milijardi dolara.