Novosti

Elonu Musku neće biti isplaćeno 56 milijardi dolara


Sutkinja američke savezne države Delaware je poništila ugovor iz 2018. godine prema kojem je proizvođač automobila Tesla trebao isplatiti izvršnom direktoru ove kompanije Elonu Musku 55,8 milijardi dolara.

Ova odluka je uslijedila nakon što je tužbu podnio dioničar u Tesli koji smatra da bi Musk neopravdano dobio previše novca. Odluku je donijela sutkinja Kathaleen McCormick koja je konstatovala da bi isplata bila “duboko manjkava”, a presudu je komentirao i sam Musk.

“Nikada svoju kompaniju nemojte inkorporirati u državi Delaware. Preporučujem da to učinite u Nevadi ili Teksasu ako ste skloni tome da dioničari odlučuju”, napisao je na društvenoj mreži X.

Zatim je objavio anketu s pitanjem da li Tesla treba promijeniti lokaciju osnivanja – da ta lokacija bude u Teksasu gdje je i sjedište kompanije.

Spomenuti ugovor je najveći ugovor o platama u korporativnoj historiji, a njime se doprinijelo da Musk bude jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Teslini direktori su tokom jednosedmičnog suđenja tvrdili da je ugovor zaključen kako bi se osiguralo da Musk ostane posvećen kompaniji.

Međutim, sutkinja McCormick je presudila da Tesla i Muskovi advokati nisu bili u stanju da dokažu da su dioničari bili u potpunosti informisani o odluci da se Musku isplati novac u navedenom iznosu.

Osim toga, konstatovala je da je Musk imao “široke veze” s onima koji su pregovarali u Teslino ime za zaključivanje ugovora. Na presudi koja je sadržana na 201 stranici je navedeno i to da je riječ od “nedokučivoj sumi” koja ne bi bila fer prema dioničarima.

Tužbu je 2018. podnio dioničar Richard Tornetta. Njegov advokat Greg Varallo je istakao da presuda predstavlja “dobar dan za dobre momke”. Nakon presude je vrijednost Teslinih dionica dodatno smanjena za tri posto. Vrijednost Teslinih dionica je od početka ove godine smanjena za 20 posto.