Novosti

Deutsche Bank ukida 3.500 radnih mjesta


Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, najavila je planove za ukidanje 3.500 radnih mjesta u sklopu velike akcije rezanja troškova nakon pada neto dobiti 2023. godine.

Grupa je saopštila o neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 4,2 milijarde eura, što je pad od 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je dobit povećana jednokratnim poreznim olakšicama.

Troškovi povezani s kompanijskim programom štednje i učinka takođe su uticali na neto dobit, pri čemu je Deutsche Bank potrošila 566 miliona eura na troškove restrukturiranja i otpremnine.

Prihodi su, međutim, skočili šest odsto na godišnjem nivou na 28,9 milijardi eura zahvaljujući višim kamatama Evropske centralne banke.

Izvršni direktor Kristijan Seving pohvalio je učinak banke u “nesigurnom okruženju” i istaao da je Deutsche bank ostvario dobit prije oporezivanja od gotovo 5,7 milijardi eura, najveću “u 16 godina”.

Grupa je takođe “zadržala fokus na troškovnoj disciplini”, rekao je, dok Deutsche napreduje s 2,5 milijardi eura vrijednim pomakom na učinak usmjerenim na poboljšanje profitabilnosti.

Kao dio tih napora, Deutsche Bank je saopštila da planira ukinuti oko 3.500 radnih mjesta u sljedeće dvije godine, “uglavnom u područjima koja nisu okrenuta klijentima”.

Banka je 2022. zapošljavala oko 85.000 ljudi širom svijeta.

Banka je, takođe, otkrila nove ciljeve za 2025., rekavši da će imati za cilj da ostvare prihode od 32 milijarde eura i poslovati s ukupnim troškovima od oko 20 milijardi eura.