IT i Tehnologija

Vlasnik Yandexa se povlači iz Rusije


Vlasnik Yandexa, koji se često naziva “ruskim Googleom”, rekao je da će se povući iz svoje zemlje porijekla. Njegova matična kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj prodala je poslovanje u Rusiji za 475 milijardi rubalja (5,2 milijarde dolara), mnogo niže od procijenjene tržišne vrijednosti.

Prodaja konzorciju investitora znači da je rusko poslovanje Yandexa sada u potpunom ruskom vlasništvu. Firma je ranije bila optuživana za skrivanje informacija o ratu u Ukrajini od ruske javnosti.

Moskva je pozdravila najnoviji dogovor za koji je kompanija rekla da je “proizvod opsežnog razdoblja planiranja i pregovora tokom više od 18 mjeseci”.

“To je upravo ono što smo željeli postići prije nekoliko godina kada je Yandexu prijetila opasnost da ga preuzmu zapadni IT divovi”, rekao je Anton Gorelkin, zamjenik šefa odbora ruskog parlamenta za informacijsku politiku.

“Yandex je više od kompanije, to je bogatstvo cijelog ruskog društva”, dodao je.

Postavljen u procvatu dotcom kasnih 1990-ih, Yandex je razvio vlastitu tražilicu, kartografiju i oglašavanje. Ostale usluge uključuju taksi i dostavu hrane.

Vjeruje se da je ugovor vrijedan 5,2 milijarde dolara znatno niži od tržišne vrijednosti Yandexa, koja je 2021. procijenjena na gotovo 30 milijardi dolara.

Unatoč svom nadimku ‘ruski Google’, Yandex nema nikakve veze s američkim divom tražilica ili njegovom matičnom kompanijom Alphabet.

Od ruske invazije na Ukrajinu, mnoge kompanije u stranom vlasništvu napustile su zemlju, često prodajući imovinu pod nepovoljnim uvjetima. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je naredio zapljenu drugih, poput imovine koja pripada zapadnim markama Danone i Carlsberg.

Suosnivač Yandexa, Arkadij Volož, jedan je od rijetkih vodećih poslovnih ljudi povezanih s Rusijom koji su javno govorili protiv ruske invazije na Ukrajinu. Firmu je napustio 2022.

Volož je pogođen sankcijama Evropske unije, koja je 2022. rekla da je Yandex “odgovoran za promicanje [ruskih] državnih medija i narativa u svojim rezultatima pretraživanja, te derangiranje i uklanjanje sadržaja koji kritizira Kremlj, poput sadržaja koji se odnosi na Rusiju agresorski rat protiv Ukrajine”.

Od suda Evropske unije traži ukidanje sankcija jer, kako kaže, nikada nije bio blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Kako bi ispunio zahtjeve ruske vlade u vezi sa svojim sadržajem, Yandex je krajem 2022. prodao neke od svojih internetskih resursa državnom konkurentu VK-u.

Iako se Yandex predstavlja kao nezavisan o vlastima, eksperimenti BBC Monitoringa 2022. pokazali su da njegovi rezultati pretraživanja nisu uspjeli izvijestiti o ruskim zločinima u ukrajinskom gradu Bucha.​