Novosti

Pad na na svjetskim berzama nakon objava o kamatama


Dow Jones oslabio je 0,71 posto, na 38.380 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 posto, na 4.942 boda, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 15.597 bodova.

Podršku tržištu pružala je već duže vrijeme nada ulagača da će Fed početi da smanjuje kamatne stope već u martu ove godine, premda čelnici centralne banke ponavljaju da je prerano za to.

U nedjelju uveče predsjednik Feda Pauel kazao je u intervjuu u emisiji “60 Minutes” da će centralna banka biti oprezna prilikom smanjenja kamata i da će to vjerovatno biti znatno sporijim tempom nego što se na tržištu očekuje.

Nakon tih izjava sasvim su splasnule špekulacije o rezu kamata u martu. Tim više što su podaci, objavljeni u petak, pokazali da je u SAD-u broj zaposlenih u januaru porastao znatno više nego što se očekivalo, a neočekivano snažno porasle su i plate.

To znači da će potrošnja, a time i pritisci na inflaciju i dalje biti pojačani.

“Pauel je tržište zalio hladnom vodom, otklonio svaku mogućnost smanjenja kamata u martu. Ulagačima je teško da odluče šta dalje kada imate visoke kamate, ali i snažan rast ekonomije”, kaže Džek Ablin, direktor u kompaniji Cresset Capital.

Niz poslednjih podataka pokazuje da ekonomija i dalje znatno raste, uprkos visokim kamatama, što je pozitivno i ukazuje na to da će se izbjeći recesija.

Međutim, dok se ne uspori rast potrošnje i privrede, inflacijski pritisci ostaće pojačani, što znači da Fed neće smanjivati kamatne stope.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je više od 200 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvestilo o poslovanju u poslednjem prošlogodišnjem tromjesečju, pri čemu ih je oko 80 posto nadmašilo očekivanja analitičara po zaradi.

I na evropskim berzama su cene dionica juče pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 7.612 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,08 posto, na 16.904 boda, a pariški CAC 0,03 posto, na 7.589 bodova.