Novosti

FIPA na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom za 2023


V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija prisustvovao je prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom za 2023 u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković, te ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac.

U okviru prezentacije, održan je i panel na temu „Poboljšanje poslovnog ambijenta s ciljem povećanja izvoza u 2024.godini“ u okviru kojeg je g. Kubatlija govorio o prilivu stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina, o zemljama najznačajnijim investitorima, o poziciji Bosne i Hercegovine u odnosu na region u svjetlu nearshoring efekta, te planovima FIPA-e u pogledu promocije bh.potencijala i ključnim tržištima za privlačenje investitora u narednom periodu.

Također je istakao da je velika je utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora, da sve one ističu i nude određene prednosti zbog kojih bi te zemlje trebale biti ili su interesantnije od drugih, da u toj utrci i mi u Bosni i Hercegovini nastojimo istaći prednosti zbog kojih bismo mi bili interesantniji od drugih, te da moramo ponuditi nešto što drugi nemaju i istaći zašto bi investitor trebao doći u BiH, a ne u neku drugu zemlju.

Manifestacja je okupila veliki broj predstavnika institucija u Bosni i Hercegovini, privrednika, te predstavnika ambasada i privrednih predstavništava u našoj zemlji.