Novosti

Cijena nafte ponovo u padu


Cijene nafte pale su u ponedjeljak, povećavajući pad od prethodne sjednice nakon što je dolar porastao usred zabrinutosti tržišta da bi inflacija viša od očekivane mogla odgoditi smanjenje visokih američkih kamatnih stopa koje ograničavaju rast globalne potražnje za gorivom.

Fjučersi nafte Brent pali su 35 centi, ili 0,4 posto, na 81,27 dolara po barelu do 04:19 GMT, dok su terminski ugovori na američku zapadnu teksašku sirovu naftu (WTI) pali 35 centi, ili 0,5 posto, na 76,14 dolara po barelu u odnosu na američki dolar. Jači dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Pad je nastao na gubicima prošle sedmice kada je Brent pao za oko 2 posto, a WTI za više od 3 posto zbog naznaka da bi smanjenje kamatnih stopa u SAD-u moglo biti odgođeno za dva mjeseca zbog porasta inflacije.

“Čini se da se sentiment rizika povlači nakon tržišnog uspona predvođenog Nvidijom prošle sedmice jer su očekivanja višeg za duži tečaj podigla američki dolar, pritiskajući cijene roba”, rekla je nezavisna analitičarka iz Aucklanda Tina Teng.

Cijene nafte kreću se između 70 i 90 dolara po barelu od novembra, budući da rastuća ponuda u SAD-u i zabrinutost zbog slabe potražnje u Kini neutraliziraju smanjenje ponude OPEC+ unatoč dvama ratovima.

Geopolitička premija rizika od napada jemenskih Hutija na brodove u Crvenom moru ostala je skromna na samo 2 dolara po barelu za Brent, kažu analitičari Goldman Sachsa u bilješci.

Međutim, banka je podigla svoju ljetnu vrhunsku cijenu na 87 dolara po barelu, u odnosu na 85 dolara, jer su poremećaji u Crvenom moru doveli do većeg od očekivanog smanjenja zaliha koje drže zemlje koje su članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).