Novosti

Zemlja koju očekuje najbrži rast bogatstva


Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svjetskog proizvodnog čvorišta, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u idućoj deceniji prema kompaniji Henley & Partners.

Prema analitičaru kompanije New World Wealth, Vijetnamu se predviđa rast bogatstva od 125 odsto u idućih 10 godina što je prema analizi kompanije, najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera u bilo kojoj svjetskoj državi.

Prema analitičaru, razlog za to je što je “Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija”.

Drugo mjesto zauzima Indija koja će do 2027. postati treća najveća svjetska ekonomija i njoj se predviđa rast bogatstva od 110 posto.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih azijsko-tihookeanskih država, Vijetnam se smatra relativno sigurnom državom što je multinacionalnim kompanijama dodatni podstrek da otvaraju svoje filijale u toj zemlji.

Uz to, svjetski poznata kompanija McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da dijeli kopnenu granicu s Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cijena rada te infrastruktura koja podražava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijim odredištem”.

Vijetnam se takođe okoristio trgovačkim napetostima između SAD-a i Kine i brojne su multinacionalne kompanije počele diverzikovati proizvodnju u Vijetnam nastojeći smanjiti zavisnost o Kini što je potaknulo snažan priliv inostranih stranih ulaganja (u 2023. inostrana strana ulaganja u Vijetnam su porasla za 32 posto).

Takođe, strana ulaganja su dugoročna i garantuju bolje poslove i pristojnije plaće koje će milijunima Vijetnamaca omogućiti porast kvaliteta življenja.

Rizični faktori

Međutim, postoji nekoliko faktora koji bi mogli usporiti ekonomski rast i razvoj Vijetnama. Jedan od njih je domaća radna snaga koja će se morati dodatno obrazovati kako bi udovoljila zahtjevnim i složenim radnim mjestima.

Uz to, dugotrajnija svjetska recesija bi takođe mogla uticati na potrebe potrošača na razvijenim tržištima što bi, zauzvrat, moglo uticati na proizvodni sektor i izvoz Vijetnama, baš kao i oštar pad vrijednosti vijetnamskog donga.

Međutim, ono oko čega se većina analitičara slaže jest da bi se trebalo mnogo negativnih faktora poklopiti da se uspori trenutni ekonomski rast Vijetnama.