Novosti

Amerika uvodi tarifu od 456 odsto Vijetnamu


Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćilo je da će uvesti tarife u visini do 456 odsto na uvoz proizvoda od čelika koji nose lažnu oznaku Made in Vietnam.

Američko ministarstvo trgovine navodi da vijetnamska preduzeća nabavljaju određene proizvode od čelika iz Južne Koreje ili sa Tajvana, malo ih dorade i potom izvoze u SAD kao proizvode iz Vijetnama.

Reagujući na tu vijest, vijetnamsko Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo svoje proizvođače da koriste domaće sirovine kako bi izbjegli američke tarife.

“Ministarstvo industrije i trgovine upozorilo je lokalne kompanije na moguće akcije zemalja uvoznica, uključujući SAD, i pozvalo ih da primjenjuju strože zahtjeve u slučajevima zaštite trgovine”, kazala je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Le Ti Tu Hang.

Vijetnamske kompanije bi, kako je navela, trebalo da razmotre poslovne strategije koje podrazumijevaju prelazak na domaće materijale.

Vijetnam će, prema njenim rečima, nastaviti da sarađuje sa SAD u nastojanju da se ‘uhvati u koštac’ sa proizvodima stranog porijekla koji ilegalno dobijaju oznaku Made in Vietnam kako bi izbjegli tarife.

Za Vijetnam su SAD najveće izvozno tržište, a suficit u trgovini sa SAD-om povećan je na 17 milijardi USD u prvih pet mjeseci u odnosu na 12,9 milijardi USD iz istog perioda prošle godine.