Privreda

BAKE usvojio je 708 novih standarda


Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku (BAKE) u prošloj godini usvojio je 708 novih standarda čime je broj propisa iz ove oblasti koji se primjenjuju u Bosni i Hercegovini dostigao cifru od 15.285, rečeno je na Skupštini ovog komiteta održanoj u Sarajevu. Konstatovano je da savjet za standardizaciji kod nas još nije formiran, ali se unatoč tome vidi napredak u usvajanju standarda.

Mnogi su uočili da prihvatanje i primjena standarda olakšava rad kompanija i izvoz proizvoda veoma bitan za našu privredu i državu“, izjavio je prof.dr. Mustafa Musić, predsjednik ovog komiteta.

Rad ovog komiteta odvija se u 16 komiteta, trenutno ima i 192 člana s ambicijom da ih na kraju godine bude 200 i više. Porastao je interes za aktivnosti ovog komiteta o čemu svjedoči to da se broj korisnika web sajta BAKE sa 470 koliko ih je bilo 2022. godine lani povećao na 619. Znatno je povećan i broj pregleda sa 1.127 (u 2022.) na 2.618 u 2023. godini.

Na svečanosti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine Medalja BAKE uručena je Edini Tanović (posthumno) i Goranu Tešanoviću, a Plaketa BAKE Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju, Regulatornoj komisiji za komunikacije BiH (RAK) i Elektroprivredi HZHB Mostar. Petnaest pojedinaca zaslužnih za usvajanje i primjenu standarda u ovoj oblasti dobilo je zahvalnice.