Novosti

Bečka ekspertiza za sarajevske školske kuhinje


U prostorijama Međunarodnog ureda Grada Beča u Sarajevu organizovana je hibridna radionica o održivim školskim kuhinjama. Zaključci radionice poslužit će za uvođenje ovakvog koncepta ishrane u školama u Kantonu Sarajevo.

Kanton Sarajevo je odlučio iskoristiti know-how grada koji je više puta proglašen najbojim gradom za život, a prošle godine je i nagrađen za najbolju gradsku organsku poljoprivredu. Bečko znanje i iskustvo iz ove oblasti doprinijeti će poboljšanju zdravlja i dobrobiti sarajevskih učenika, a ono obuhvata i mnoge mjere održivosti kao što su uzgoj voća i povrća, nabavka namirnica i priprema obroka, kulturu ishrane te razvoj lokalne poljoprivrede.

Među sarajevskim učesnicima našli su se članovi radne grupe Ministarstva obrazovanja, predstavnica odjeljenja za poljoprivredu Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, direktori nekoliko osnovnih škola, predstavnici Udruženja za popularizaciju sigurne hrane kao voditelji i inicijatori ovog projekta u Sarajevu, te predstavnice odjela za održivi razvoj Grada Sarajeva. S bečke strane, stručnjaci gradskog odjela MA 22 za zaštitu okoliša kao i predstavnica jedne od catering kompanija za dostavu toplih obroka u školama Claudia Ertl-Huemer, predstavili su najbolje bečke prakse na ovu temu, poput bečkog akcionog prehrambenog plana „Beč jede kvalitetno“ i projekta „School Food4change“.

Foto: WH International Services/ Džana Ećo

„Beč kroz razne aktivnosti promovira znanje o prehrani u školama poput radionica kuhanja sa djecom, obuka za kuhare u skladu sa principima globalne zdrave prehrane kao i kroz EU projekat „SchoolFood4Change“, rekao je Thomas Mosor ispred MA 22, rukovodilac projekta „Beč jede kvalitetno“. Pritom su pored upotrebe visokokvalitetnih namirnica važni i što kraći lanci snabdijevanja.

U toku radionice učesnicima je postavljeno više kratkih pitanja na temu. Tako je većina sarajevskih učesnika bilo mišljenja da bi u Sarajevu bila najpotrebnija edukacija kulinarskog osoblja o praksama zdrave hrane.

„Ova radionica je pomogla da se radna grupa koja je već ušla u projekat promjene ishrane djece bolje upozna sa evropskim standardima za ishranu učenika. Ove godine Ministarstvo za obrazovanje KS je pokrenulo projekat vezan za školske restorane. Deset škola su pilot projekat, u kojima će se formirati školski restorani gdje će svi učenici konzumirati svoje obroke, ne samo učenici koji idu u produženi boravak“, izjavila je predsjednica Udruženja za popularizaciju sigurne hrane Merima Mašić.

 Foto: WH International Services/ Džana Ećo

Urađen je novi pravilnik o ishrani djece u osnovnim i srednjim školama, prave se novi nutricionistički izbalansirani jelovnici. Slijedeći koraci uključivat će promjenu odnosa prema ishrani te podizanje nivoa kulturnih običaja vezanih za ishranu. U 15 škola u Sarajevu kantine će biti pretvorene u male školske kuhinje uz adaptaciju i nabavku profesionalne kuhinjske opreme. Predstoji edukacija osoblja, stvaranje osnovnih minimalnih higijensko-sanitarnih uslova u kojima može da se radi sa hranom tako da i te kantine budu u budućnosti spremne za prijem gotovih obroka za učenike. Trenutno samo 3.000 učenika dobivaju kuhane obroke u školama, što je tek 10 posto od ukupnog broja djece. Cilj je kroz ove restorane uključiti i pete i šeste razrede te im ponuditi kuhani obrok čime bi se popravile njihove prehrambene navike. 80 posto djece u osnovnim školama je pretilo, što je alarmantan podatak.