Novosti

BH. kompanije izlažu na sajmu Prowein 2024 u Düsseldorfu


U Düsseldorfu je danas svečano otvoren najprestižniji sajam vina i alkoholnih pića na svijetu PROWEIN 2024, na kojem, u organizaciji Vanjskotrgovinske /Spoljnotrgovinske komore BiH,  izlažu i bh. kompanije.

VTK/STK BiH  već sedmi put organizira zajednički nastup bh. proizvođača, a ove godine izlaže osam bh. kompanija:  Agrodestil d.o.o, Vinarija Domanica d.o.o, Hepok- Mostar d.o.o, Vinarija obitelji Škegro, Podrumi Manastira Tvrdoš d.o.o, Podrumi Vukoje 1982 d.o.o, Podrumi Andrija d.o.o. i Vinarija Čitluk d.d.

ProWein okuplja vodeće svjetske proizvođače vina i alkoholnih pića i nezaobilazan je za distributere, ugostitelje, hotelijere, enologe i vinske eksperte. Na prethodnom ProWein 2023 predstavilo se više od 6.000 izlagača iz više od 60 zemalja u 13 izložbenih hala, a registrovano je 49.000 stručnih posjetilaca iz 141 zemlje.

Naši izlagači su već prepoznati po odličnom kvalitetu svojih proizvoda, pa očekujemo veliku posjećenost štanda i rezultate koji će doprinijeti proširenju poslovanja bh. kompanija. Bh. štand nalazi se u Hall 13, C30, a sajam traje od 10. do 12.3.2024. godine.

Ovaj nastup naših izlagača bitan je i u kontekstu projekta Vinska cesta Hercegovine, kojim upravlja VTK/STK BiH, uz podršku USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je promoviranje regije kao vodeće destinacije vinskog turizma, a već 19.3. 2024, svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, VTK/STK BiH, USAID Turizma i članica Vinske ceste Hercegovine, bit će proslavljena prestižna titula Europskog grada vina Dionisio 2024, koju je Europska mreža gradova vina (RECEVIN) dodijelila Mostaru. Brojni domaći i međunarodni gosti imat će priliku da saznaju više o Vinskoj cesti Hercegovine i učestvuju na događaju profesionalnog umrežavanja, degustiraju hercegovačka vina i prisustvuju oficijelnoj ceremoniji dodjele ove titule Gradu Mostaru.

Ova titula također predstavlja i priznanje za cjelokupnu Vinsku cestu Hercegovine, kulturnu rutu koja pored Mostara obuhvata i gradove/općine Čitluk, Ljubuški, Čapljina, Stolac i Trebinje.