BiH

Dobit Centralne banke u 2023. godini iznosila 278 miliona maraka


Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je finansijske izvještaje za 2023. godinu te, kao i Odluku o raspodjeli čistog profita. Centralna banka BiH u 2023. godini je ostvarila neto dobit u iznosu od 278.261.211,49 KM.

Na osnovu člana 27. Zakona o Centralnoj banci BiH i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024. godine, dio ostvarene dobiti u iznosu 64.319.561 KM je uplaćen na račun institucije zadužene za budžet BiH, odnosno na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

“Finansijski rezultat je posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima”, kažu iz Centralne banke

Iz ove institucije navode da ostaju dosljednji politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način.