Novosti

Krajem aprila licitacija za Hotel Internacional u Zenici


U najljepšem dijelu Zenice, s jedne strane okrenut ka stadionu Bilino Polje, a s druge prema Kamberovića polju, Hotel Internacional važio je za jedan od najpoznatijih zeničkih hotela. Nažalost, vrijeme za njega je stalo, te i danas još uvijek čeka kada će mu novi vlasnik ponovo udahnuti život.

Hotel Internacional, svojevrsno arhitektonsko čudo, projektovao je arhitekta Slobodan Jovandić. Napravljen je za potrebe Željezare i Rudnika mrkog uglja Zenica, a od samog otvorenja spadao je pod B kategoriju hotela što ga je svrstavalo u najbolji hotel centralne Bosne.

U rad je pušten krajem 1977. godine, sa najmodernijom opremom – imao je klime, saune, konferencijske sale na svakom spratu, te brojne druge sadržaje kojima se mogao pohvaliti. Kao kruna cijele priče je i restoran na vrhu hotela, koji mnogi Zeničani i danas smatraju najljepšim.

Nažalost, priča Hotela Internacional ugasila se prije nekoliko godina kada je Željezara Zenica, u čijem je vlasništvu hotel, otišla u stečaj. Sada, još su jednom objavili oglas o prodaji objekta, u nadi da će on napokon naći novoga vlasnika.

Novi pokušaj prodaje poslovnog objekta Hotel Internacional sa dvorištem, biti će obavljen krajem mjeseca, odnosno 26. aprila, s početkom u 13 sati u prostorijama Željezare (ul. Bulevar Kralja Tvrtka 17) gdje će se održati usmeno javno nadmetanje (licitacija).

Ukupna procijenjena vrijednost hotela je 7.344.000 KM, a početna cijena na licitaciji biti će ona najviša ponuđena.

U objavi prodaje imovine, navedeno je kako će se pismene prijave za licitaciju primati do 24. aprila 2024. godine do 14 sati, na adresi stečajnog dužnika Željezare Zenica. Naknadne i prijave ispod početne cijene procijenjene vrijednosti, neće biti predmet razmatranja.

Također, ističu i kako će licitacija biti održana ukoliko se za predmet prodaje prijavi više kupaca.

Uslove prodaje, od iznosa za uplatu depozita, podatak u kojem periodu se imovina može razgledati, kao i sve druge korisne informacije pogledajte OVDJE.

Inače, želja Zeničana je da Hotelu Internacional, na neki način simbolu Zenice, neko ponovo udahne život. Što vrijeme odmiče, tako i hotel sve više propada, a mišljenje mnogih je da on može biti itekako uspješan.

Za imovinu hotela, do danas su bili zainteresovani mnogi, no na kraju se opet svelo na to da on još uvijek čeka novog vlasnika.