Novosti

Brisel dodjeljuje Bookingu status koji imaju samo rijetki


Evropska komisija usvojila je na sjednici u ponedjeljak odluku o tome da, u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA), kompaniju Booking.com proglasi tzv. gatekeeperom što će ujedno značiti i nove obaveze za popularnu turističu stranicu.

Prema definiciji DMA, gatekeeperi predstavljaju velike digitalne platforme koje pružaju bilo koji od unaprijed definiranog skupa digitalnih usluga.

Ove kompanije imaju jaku ekonomsku poziciju, značajan utjecaj na unutrašnje tržište te su aktivni u više zemalja Evropske unije.

Također, imaju jaku posredničku poziciju, što znači da povezuju veliku bazu korisnika s velikim brojem preduzeća te imaju ukorijenjenu i trajnu poziciju na tržištu.

Kako ističu iz Evropske komisije, Booking će sada imati šest mjeseci da ispuni relevantne obaveze prema Zakonu o digitalnim tržištima.

“To znači veći izbor i slobodu krajnim korisnicima i pravičan pristup uslugama za poslovne korisnike. Booking ima šest mjeseci da dostavi detaljan izvještaj o usklađenosti u kojem se navodi kako se pridržava svake obaveze DMA”, navodi se.

Osim toga, Evropska komisija je najavila i kazne ukoliko se Booking ne bude pridržavao DMA.

“Komisija može izreći novčane kazne do 10 posto ukupnog svjetskog prometa kompanije, što može porasti i do 20 posto u slučaju ponovljenih kršenja. U slučaju sistemskih kršenja, Evropska komisija je također ovlaštena da usvoji dodatne pravne norme kao što je obaveza vlasnika gatekeepera da proda posao ili dijelove kompanije te zabranu kupnje dodatnih usluga”, pojašnjava se.

Booking je tako postao ukupno sedma kompanija kojoj je dodijeljen status gatekeepera. Prije toga, Evropska unija donijela je istu odluku za Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Metu i Microsoft.