IT i Tehnologija

Open AI predstavio novu verziju ChatGPT


OpenAI, proizvođač platforme ChatGPT objavio je da će izbaciti novi AI model nazvan GPT-4o, sposoban za realistične razgovore glasom i interakciju preko teksta i slike, kao najnoviji korak u trci za dominaciju tehnologijom.

Nove audio mogućnosti omogućavaju korisnicima da razgovaraju s ChatGPT-om i dobiju odgovore u realnom vremenu, bez kašnjenja, kao i da prekinu ChatGPT dok govori, što su osobine realnih razgovora s kojima su se AI glasovni asistenti suočavali tokom obuke, pokazali su istraživači iz OpenAI-a na događaju uživo, prenosi Reuters.

“To izgleda kao AI iz filmova. Razgovor s računarom nikada mi nije djelovao zaista prirodno, a sada to radi”, napisao je Sam Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI.

Ova kompanija koju je podržao Microsoft suočava se s rastućom konkurencijom i pritiskom da proširi korisničku bazu ChatGPT-a, svog popularnog chatbota koji je oduševio svijet svojom sposobnošću da proizvodi ljudski sličan pisani sadržaj i sofisticiran kod.

Na događaju uživo, istraživači iz OpenAI-a predstavili su nove mogućnosti asistenta za glas ChatGPT-a. U jednoj demonstraciji, ChatGPT je koristio svoje vizuelne i glasovne sposobnosti da pomogne istraživaču u rješavanju matematičke jednačine na papiru.

U drugoj demonstraciji, istraživači su pokazali sposobnost modela GPT-4o za prevođenje jezika u realnom vremenu.

Demonstracije OpenAI-a graničile su se sa naučnom fantastikom, pri čemu su ChatGPT i njegov sagovornik u jednom trenutku ušli u koketni razgovor.

Istraživač iz OpenAI-a rekao je chatbotu da je odličnog raspoloženja jer “pokazuje koliko ste korisni i nevjerovatni”.
ChatGPT je odgovorio: “Oh, prestani! Crvenim se!”

Nekoliko dana nakon lansiranja krajem 2022. godine, ChatGPT je najbrže od svih aplikacija ikada dostigao 100 miliona mjesečnih aktivnih korisnika.

Međutim, svjetski saobraćaj na web stranici ChatGPT-a bio je nestabilan tokom prošle godine i tek se sada vraća na svoj vrh iz maja 2023, prema analizi kompanije Similarweb.