Novosti

Nova analiza WFD-a: Politička retorika kočnica stranim investitorima i ekonomskom napretku BiH


Zapaljiva retorika i politička nestabilnost imaju negativan utjecaj na investicijske odluke stranih, ali i domaćih investitora, te koče ekonomski razvoj zemlje potičući nesigurnost i rizik za investitore, pokazala je analiza autora Rijada Kovača izrađena uz podršku Westminster fondacije za demokratiju (WFD) a u sklopu projekta koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Direktni strani investitori su imali relativno mali interes za ulaganja u BiH posljednjih godina. Prema podacima FIPA-e, u periodu od 2007. do 2017. godine strane direktne investicije u BiH su sa 1,3 milijardi eura smanjene na 200 miliona eura. Građani BiH i dalje plaćaju cijenu propuštenih razvojnih šansi, dok ekonomija zasnovana na niskotehnološkoj privrednoj aktivnosti i niskoj dodanoj vrijednosti stvara zamku siromaštva s malim platama i malim profitima. Naša zemlja bilježi i visoku stopu emigracije domaćeg stanovništva zbog ovih problema.

Prema nalazima izvještaja zapaljiva politička retorika i percepcija političke nestabilnosti povećavaju sistemski rizik cjelokupne ekonomije, smanjuju predvidljivost za ulaganja, interes investitora i priliv direktnih stranih investicija. Politička nestabilnost negativno utiče na ekonomski rast i dohodak, što se odražava na visinu plata i penzija i ima značajan negativan uticaj na životni standard stanovnika i migracije, istaknuo je autor Rijad Kovač.

Politička nestabilnost i zapaljiva politička retorika utječe na značajnu razlika u prilivu direktnih stranih investicija u BiH u odnosu na Srbiju i Hrvatsku. Poređenja radi, neto priliv direktnih stranih investicija u 2022. godini u Srbiji je iznosio 4,5 milijardi USD, u Hrvatskoj 3,7 milijardi USD, dok je u BiH  iznosio 645 miliona USD. Nivo direktnih stranih investicija u Srbiji je sedam puta veći nego u BiH u 2022. godini. Ovaj loš učinak je također vidljiv ako poredimo udio direktnih stranih investicija u ukupnom BDP-u ove tri zemlje. U poređenju sa susjednim državama, Bosna i Hercegovina se suočava i s negativnom neto migracijom, što ukazuje na to da više ljudi napušta zemlju nego što dolazi.

Zapaljiva politička retorika može narušiti reputaciju zemlje, odbiti potencijalne investitore i naškoditi povjerenju investitora. Ovo su pokazali i intervjui sa stranim investitorima koji naglašavaju izazove koji se javljaju uslijed zapaljive političke retorike. Ovakva retorika odvraća investitore zbog percepcije većeg rizika, jer sugerira nestabilnost i moguće konflikte. Tako je Njemačka vlada od augusta 2023. godine postepeno obustavila projekte zbog secesionističke politike vlasti u Republici Srpskoj. Riječ je o četiri infrastrukturna projekta u vrijednosti od preko 105 miliona eura, a nedavna odluka Njemačke (saopštenje ambasade SR Njemačke u BiH od 17. 4. 2024.) je da, nakon isteka posljednjeg ugovora, neće više finansirati projekte u Republici Srpskoj.

IMF je, kao i WB povećao prognozu rasta bh. ekonomije za 2024. godinu na 2,5%, ali je projekcija rasta za 2025. godinu niža za 3%. IMF je naglasio visoke neizvjesnosti u pogledu ekonomskih perspektiva i prevladavanje negativnih rizika po bh. ekonomiju. Posebno su istaknute političke napetosti koje bi mogle povećati ekonomsku fragmentaciju i oslabiti perspektive rasta.

BiH je, nažalost, dobar primjer efekta zapaljive političke retorike i govora mržnje na ekonomske performanse: najsporiji rast u regiji, najviša nezaposlenost i nezaposlenost mladih, finansijska nestabilnost i veliki rizici, najlošije performanse u vanjskom sektoru“, istakla je prof. Azra Hadžiahmetović.

Ukupan javni sektor u BiH ima veoma važnu ulogu u promociji političke stabilnosti u BiH. Smanjenje zapaljive retorike, poticanje stabilnosti i usmjeravanje BiH ka ubrzanom ekonomskom rastu i razvoju su prioriteti koje trebaju postaviti politički lideri i stranke. To zahtijeva promociju dijaloga i pomirenja među zajednicama, uz istovremeno jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije radi izgradnje povjerenja.

Julian Reilly, britanski ambasador u BiH istakao je da su stabilno političko okruženje i rastuća ekonomija kojom se odgovorno upravlja krucijalni za ekonomsku sigurnost i punu integraciju BiH u euro-atlantske strukture.

„Istraživanje WFD-a ukazuje da zapaljiva retorika doprinosi ne samo političkoj nestabilnosti, nego ima i negativan uticaj na ekonomski prosperitet u BiH. Ja se nadam da će svi koji su dio bh. politike, uključujući ne samo političke lidere, izvući pouke iz ovog istraživanja i primijeniti ih u svom djelovanju. Time će se stvoriti bolje okruženje za investitore i prilike za građane diljem BiH. Boljom političkom odgovornošću možemo izgraditi veću ekonomsku sigurnost,, Julian Reilly, britanski ambasador u BiH.

“Analiza o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke nudi nam uvid u višestruke ekonomske gubitke uslijed retorike koja dominira bosanskohercegovačkim političkim diskursom. U svjetlu ovih rezultata, pozivamo političke aktere da prepoznaju posljedice svoje retorike i preuzmu odgovornost za kreiranje političke klime koja će doprinijeti ekonomskom razvoju i boljem životu građana BiH.”, izjavila je Nermina Voloder, direktorica Westminister fondacije za demokratiju u BiH.