Tržišta i finansije

Izuzetno uspješna emisija obveznica ASA Finance: Tržište spremno za inovativne načine ulaganja


ASA Finance d.d. uspješno je realizovala emisiju korporativnih obveznica u iznosu od 30 miliona KM , i to rekordnom roku,  što ukazuje na rastuću potražnju tržišta za novim modelima ulaganja na tržištu kapitala Federacije Bosne i Hercegovine

U periodu trajanja emisije ukupno je upisano i uplaćeno 30.000 obveznica, što čini 100% od ukupne količine obveznica koje su bile predmet emisije, po minimalnoj cijeni iz emisije, vrijednosti od 1.000,00 KM po obveznici, odnosno ukupne vrijednosti 30.000.000,00 KM“, navodi se u Rješenju Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.   

Članica ASA Grupacije, specijalizovana za finansijsko i investicijsko savjetovanje, ASA Finance posjeduje dionice i udjele u bankama, osiguravajućim društvima, fondovima i drugim ulaganjima u BiH, Evropi i svijetu. Kompanija je većinski vlasnik ASA Banke i ASA CENTRAL OSIGURANJA.

Emisijom obveznica napravili smo iskorak u našem poslovanju, nudeći nove modele ulaganja i razvoja projekata  iz oblasti zdravstvenog sektora i obnovljive energije, što smatramo ključnim za dugoročni uspjeh i pozitivan uticaj na društvo i okoliš. Kao rezultat suočili smo se sa izuzetnom potražnjom, što potvrđuje da tržište ne samo da je zrelo, već i aktivno traži slične finansijske modele. Sve navedeno predstavlja još jednu potvrdu povjerenja klijenata i javnosti spram ASA Grupacije, što nam daje motiv da nastavimo dalje kreirati inovativne poslovne prilike“, navode iz ASA Finance.

Kao dio globalne kompanije sa prisustvom širom svijeta, ASA Grupacija prepoznaje i primjenjuje održive trendove poslovanja kreirajući povoljan ambijent za nove investicije u BiH. Kroz lidersku poziciju u finansijskom sektoru posvećeni su kontinuiranom razvoju ove oblasti i pružanju podrške privatnim projektima koji će doprinijeti ekonomskom rastu cijele države.