Energetika

Grčka će tokom ljeta proizvođačima struje naplaćivati „krizni“ porez


Grčka će tokom ljeta proizvođačima struje naplaćivati „krizni“ porez i prihodom subvencionirati račune domaćinstava kako bi im pomogla s visokim troškovima života, saopštio je premijer Kirijakos Micotakis.

Veleprodajne cijene električne energije porasle su u prethodnim nedjeljama zbog poremećaja na evropskom tržištu struje i Grčka mora nešto da preduzme, dok Evropska unija (EU) ne pronađe rešenje za taj problem“, rekao je Micotakis, piše Reuters.

On je naveo da je Vlada zato odlučila da proizvođačima električne energije koji koriste gas uvede jednokratni porez i upotrebi prihod za smanjivanje računa za struju u avgustu, prenosi Mina.

Kompanije će plaćati krizni porez dva mjeseca, a Vlada će za početak subvencionisati račune samo za avgust“, dodao je Micotakis.

Ministarstvo energetike objaviće detalje tog plana.

Atina je u junu rafinerijama uvela vanredni porez od 33 posto na „jako visoku zaradu“ u prošloj godini, koja je proizišla iz značajnih promena na međunarodnom tržištu nafte. Prihod bi trebalo da bude upotrebljen za podršku budžetu i pomoć penzionerima s niskim primanjima