Svijet

Pad valute zbog Bidenovog povlačenja


Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0895 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,0880 dolara.

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale zbog političke nesigurnosti, nakon što je u nedjelju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poručio da se povlači iz utrke za drugi predsjednički mandat.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu gotovo jedan posto, nakon što je prošle sedmice izgubio tri posto.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene cijene dionica u Šangaju u Kini, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,7 i 1,3 posto. U Hong Kongu su, pak, porasle 0,8 posto.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u nedjelju da će se povući iz utrke za predsjedničke izbore u novembru, čime je doveo svoju zemlju u dosad neviđenu situaciju i ostavio nejasnim što bi se sada trebalo dogoditi s demokratskom stranačkom nominacijom.

Biden je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris za demokratsku predsjedničku kandidatkinju. Međutim, veliko je pitanje ko će zaista dobiti tu kandidaturu, prenose agencije.

Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump imao je prednost u anketama prema Bidenu.

Kako je Trumpova prednost rasla, ulagači su na tržištu zauzimali pozicije koje su se temeljile na procjenama da će doći do novih trgovinskih barijera i vjerojatno povišene inflacije.

Neke ankete pokazuju da Harris stoji bolje od Bidena protiv Trumpa, no vidjet ćemo što će se dalje događati”, pišu analitičari ANZ banke u osvrtu na tržišna zbivanja.

Zbog te neizvjesnosti ulagače nije previše ohrabrilo ni neočekivano smanjenje kamatnih stopa kineske centralne banke za 0,10 postotnih bodova.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema grupi valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,32 boda, dok je u petak navečer iznosio 104,39 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 157,50 na 157,35 jena.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon što su prošle sedmice pale više od 2,5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,50 posto, na 83,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,51 posto, na 80,55 dolara.