Intervju

Prof.dr. Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS): Naš cilj je učvrstiti poziciju IUS-a kao vodeće visokoškolske institucije u regionu


Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u 2024. godini obilježava jubilarnih 20. godina izuzetno plodonosnog rada, tokom kojih se etablirao u najbolji privatni univerzitet u BiH i postao brend prepoznat ne samo u BiH, nego i globalno.

Prema riječima rektora prof.dr. Ahmeta Yıldırıma, Internacionalni univerzitet u Sarajevu je u akademskoj 2023/2024. godini doživio značajan rast i uspjeh.

“Zabilježili smo porast broja upisanih studenata za 22%, čime je naš ukupan broj studenata premašio 2.400. Akademsko osoblje IUS-a objavilo je preko 200 recenziranih članaka i  osiguralo više međunarodnih grantova. U poređenju s prethodnom godinom, naši prihodi su porasli za 80%. Ovaj rast odražava našu posvećenost akademskoj izvrsnosti i sve većem priznanju IUS-a kao vrhunske obrazovne institucije u regionu”, istaknuo je Yildirim.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu  je  poznat  po tome što kontinuirano  izdvaja sredstva za realizaciju značajnih  projekata. Možete li reći koje projekte ste realizovali u tekućoj godini ili namjeravate uskoro realizovati?

U 2024. godini, pokrenuli smo nekoliko ključnih aktivnosti za dalji napredak naše misije. Jedan od najznačajnijih projekata je uspostavljanje našeg Centra za inovacije i preduzetništvo, koji ima za cilj promovisati startup biznise i podržati studentske inovacije. Također smo investirali u najnovije softverske programe, računare savremene generacije i vrhunsku laboratorijsku opremu. U budućnosti, planiramo proširiti naše kacitete na kampusu sa novom najsavremenijom istraživačkom laboratorijom, koja će uključivati CNC mašinu sa stopom devijacije od samo 0,5%, otvarajući time novo područje u inženjeringu i proizvodnji za BiH. Planiramo izgradnju još jedne zgrade, te dalje širenje mreže partnerstva sa liderskim kompanijama u poslovnoj zajednici kako bismo omogućili brže zapošljavanje omladine.

Povodom jubileja otvorili ste nove studijske programe. Koji su to programi i koliko danas ukupno studenata studira na Univerzitetu?

Da, povodom naše 20. godišnjice, uveli smo nekoliko novih studijskih programa prilagođenih potrebama tržišta rada. To uključuje programe u oblasti umjetne inteligencije i inženjeringa podataka, medija i komunikacija, te menadžmenta u ugostiteljstvu i turizmu. Također, ponuda studijskih programa unutar programa dvojne diplome sa najboljim univerzitetima u Istanbulu se udvostručila i sada uključuje 16 programa. Trenutno, IUS ima oko 2.400 studenata na različitim dodiplomskim, postdiplomskim i doktorskim programima. Novi programi su već privukli značajan broj studenata, i očekujemo da će se ovaj trend nastaviti kako budemo dalje promovisali inovativna područja studija.

Koje su ukratko prednosti Univerziteta u odnosu na ostale konkurente, a koje su Vas svrstale na lidersku poziciju u  oblasti obrazovanja?

IUS se ističe po svom visokokvalifikovanom, međunarodnom kadru, vrhunskim naučnoistraživačkim kapacitetima i kurikulumu koji je usklađen sa globalnim standardima. Tu je program dvojne diplome sa renomiranim univerzitetima u Turskoj, Njemačkoj i Poljskoj. Naš naglasak na praktičnom izvođenju nastave, mobilnosti studenata i osoblja, naučnoistraživačkim projektima i saradnji sa industrijom je ono što nas izdvaja. Također, naše multikulturalno okruženje podstiče inkluziju, razumijevanje i toleranciju. Ove prednosti su pomogle da se IUS pozicionira kao lider u privatnom visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

ESG standardi ključni su za dugoročni uspjeh i razvoj svakog preduzeća. U kojoj mjeri su inkorporirani u poslovnu strategiju IUS?

ESG principi su zaista ugrađeni u poslovnu strategiju IUS-a. Implementirali smo brojne inicijative za promociju održivosti okoliša, kao što su programi reciklaže na kampusu, inicijative za sadnju drveća i cvijeća, te naučnoistraživački projekti fokusirani na obnovljive izvore energije. Socijalna pravda i jednakost je osnovna vrijednost, što se odražava u našim programima stipendiranja za različite kategorije studenata, aktivnostima u zajednici i naporima za promovisanje raznolikosti i inkluzije. Naš model upravljanja naglašava transparentnost, odgovornost i etičke prakse.

Kakva su Vaša očekivanja i planovi u 2024/2025. godini?

Cilj nam je da i dalje nastavimo uspješno rasti i u narednoj poslovnoj godini. Fokusirat ćemo se na proširenje naših akademskih programa otvaranjem Fakulteta medicinskih nauka, programa stomatologije, unapređenje naših naučnoistraživačkih kapaciteta i jačanje naših međunarodnih partnerstava. Pored toga, nastavit ćemo ulagati u poboljšanje infrastrukture i digitalnu transformaciju kako bismo pružili optimalno okruženje za učenje. Naš cilj je učvrstiti poziciju IUS-a kao vodeće institucije u regionu i značajno doprinijeti akademskom i profesionalnom uspjehu naših studenata.