BiH

Subvencije za ugradnju solarnih panela na individualnim stambenim objektima


Kroz Javni poziv za subvencioniranje ugradnjeIli solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području općine Ilidža stanovnicima građanima se pruža se jedinstvena prilika da smanje troškove električne energije u svojim domovima i da proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

“Kao lokalna zajednica nastojimo unaprijediti kvalitet života naših građana. Saradnja na projektu “Zeleni ekonomski razvoj – faza III” (GED III), koji finansira Švedska, a implementira kancelarija UNDP-a u Bosni i Hercegovini nešto je na šta smo izuzetno ponosni” – naglasio je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Osim subvencije, za kvalifikovane podnosioce prijava, Općina Ilidža i UNDP su u cjelokupnom iznosu osigurali finansiranje izrade tehničke dokumentacije za solarni sistem koji će biti predmet realizacije i finansijske podrške, kontrolu kvaliteta izrađene tehničke dokumentacije i stručni nadzor tokom izvođenja radova.

Ugradnja solarnih sistema sa sobom nosi niz pogodnosti. Osim uštede i smanjenje troškova električne energije, instalacija solarnih sistema rezultira smanjenjem emisije stakleničkih plinova, smanjenjem zagađenja zraka i štednjom prirodnih resursa.

Instalacija solarnih sistema se značajno odražava na očuvanje okoliša, životne sredine i ekosistema.

Ilidža je od davnina poznata kao zelena oaza. Rehabilitacijom izletišta Stojčevac, konstantnim učešćem u projektima vezanim za uređenje Vrela Bosne i Velike aleje, Općina Ilidža je potvrdila brine o svojim najvrednijim prirodnim bogatstvima ali i zelenom ekonomskom razvoju.

“Nadam se da će naši sugrađani iskoristiti pogodnosti Javnog poziva za subvencioniranje ugradnje solarnih i da će na taj način iskazati želju za unapređenjem svoje životne sredine i naše Ilidže” – kazao je načelnik Muzur.

Svi detalji vezani za Javni poziv za subvencioniranje ugradnje solarnih sistema za vlastite potrebe na objekte individualnog stanovanja na području općine Ilidža dostupni su na zvaničnoj web stranici Općine Ilidža.