Novosti

Booking oštro kažnjen


Španski nadzornik tržišne konkurencije CNMC naložio je platformi za online rezervaciju smještaja Booking da plati kaznu od 413 miliona eura zbog iskorištavanja svoje dominantne pozicije na tržištu u proteklih pet godina.

Riječ je o najvišoj kazni koju je ikada izdao CNMC, javlja francuska novinska agencija “AFP”.

Kako je CNMC napisao u saopštenju za javnost, poslovna praksa platforme Booking nanijela je štetu hotelima u Španiji i drugim online pružaocima usluga koji se takmiče s ovom platformom.

“Njegovi uslovi poslovanja stvaraju nepravednu neravnotežu u poslovnim odnosima s hotelima u Španiji”, napisali su.

Prema nalazima nadzornika tržišne konkurencije, boljim pozicioniranjem hotela s više rezervacija na platformi “Booking.com” drugim ponuđačima onemogućen je ulazak na tržište ili širenje.

Tržišni udio Bukinga u Španiji, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu, u posmatranom je periodu iznosio između 70 i 90 posto, prema podacima CNMC-a koje je sažeo “AFP”.

U maju ove godine Evropska komisija uvrstila je Booking na popis digitalnih kompanija za koje vrijede posebna pravila u EU. Njegova matična kompanija Booking Holdings, sa sjedištem u SAD, stoga mora u roku od šest mjeseci da osigura usklađenost rada online platforme s novim pravilima iz Zakona o digitalnim uslugama