Novosti

Donesena uredba o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Uredbu o kvotama za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Ovom uredbom bliže se uređuju tehnološke kvote sa definisanim udjelom rezervisanim za zajednice obnovljive energije, termini i obimi FIP aukcija, te procjena doprinosa prosumera, kao i odredbe za utvrđivanje nivoa tehnoloških kvota u zavisnosti od doprinosa prosumera. Također, bliže se uređuju metodologija dodjeljivanja nedodijeljenih tehnoloških kvota i obima aukcija, iz jedne tehnologije u drugu, te ostale odredbe u vezi tehnoloških kvota, obima aukcija i doprinosa prosumera.

Kako je obrazloženo u razlozima za donošenje, cilj Uredbe je da se Vlada Federacije BiH odredi u smislu veličina tehnoloških kvota i obima aukcija, a koje će biti predmet podsticaja putem tržišnih postupaka nadmetanja, odnosno putem aukcija. Uzimajući u obzir da Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije nije propisao period na koji se odnosi Uredba, navedenim prijedlogom je obuhvaćen period do 2030. godine.