Novosti

Realizacija projekta Geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina


Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina, koja će biti upućena Parlamentu Federacije BiH na donošenje. Ovom odlukom prihvata se zaduženje Federacije BiH po ovom sporazumu u iznosu do 23.100.000 eura.

Sredstva zajma koristit će se za finansiranje unapređenja tačnosti i dostupnosti informacija o zemljišnoj administraciji u Federaciji BiH. Projekt se sastoji od četiri dijela, i to podrška za uspostavljanje infrastrukture prostornih podataka, uspostavljanje registra zgrada, procjena vrijednosti nekretnina, te izgradnja kapaciteta i upravljanje projektom.

Odlukom je propisano, između ostalog, da se sredstva zajma odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate od 32 godine, te sedmogodišnjim grace periodom koji je uključen u rok otplate. Također, propisano je da se potvrđuje da je razmatrana dokumentacija prihvatljiva za Federaciju BiH, a posebno usaglašeni zapisnik sa pregovora, sporazum o zajmu, te projektni sporazum. U periodu implementacije Projekta u Budžetu Federacije nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje.

Odlukom se daje i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH za ova sredstva, a za njegovo potpisivanje ovlašćuje se federalni ministar finansija.

U Informaciji je, između ostalog navedeno, da će se kroz provođenje Projekta odrediti procijenjene vrijednosti za nekretnine na području Federacije BiH na osnovu tržišnih pokazatelja. Potom će se razviti integralni sistem utvrđivanja vrijednosti nekretnina za Federaciju BiH, a kao preduslov izvršiti će se sistematsko prikupljanje podataka o nekretninama u Federaciji BiH. Projektom će se prikupiti podaci o svim nekretninama, koje su upisane u zvanične registre, ali i ostalim nekretninama koje nisu dio službene katastarske ili zemljišno – knjižne evidencije, a koji će služiti i u svrhu smanjenja sivog tržišta nekretnina. Također, kako je istaknuto, Projektom će se omogućiti investitorima i ostalim akterima na tržištu nekretnina donošenje pravilnih odluka o investicijama, te sigurnost samih investicija i poticati će se mala i srednja preduzeća koja koriste nekretnine kao zalog, odnosno poboljšati će efikasnost poslovanja.