Novosti

Vlada Federacija Bosne i Hercegovine utvrdila prijedlog odluke koji se odnosi na realizaciju projekta “Javni prijevoz Sarajevo – e Mobility”


Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva finansija utvrdila Prijedlog odluke o prihvatanju dodatnog zaduženja po osnovu Ugovora broj 1 o amandmanu na Ugovor o zajmu od 12. aprila 2022. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta „Javni prevoz Sarajevo – e Mobility“. Prijedlog odluke bit će upućen Parlamentu Federacije BiH na donošenje. Ovom odlukom prihvata se dodatno zaduženje Federacije BiH po osnovu ovog ugovora o amandmanu u iznosu do 5.000.000 eura, za realizaciju Projekta „Javni prijevoz Sarajevo – e Mobility”.

Sredstva Ugovora o amandmanu koristit će se za nabavku savremenog sistema za upravljanje i nadzor nad saobraćajem koji uključuje komponente inteligentnog sistema upravljanja sa prioritetima javnog prijevoza, video nadzornog sistema i video detekcije incidenata zasnovane na najnovijim tehnologijama.

Odlukom je propisano, između ostalog, da se sredstva odobravaju Federaciji BiH s rokom otplate od 15 godina, te trogodišnjim grace periodom koji je uključen u rok otplate. Odlukom je propisano i da će ova dodatna sredstva zajma Federacija BiH prenijeti na osnovu zajma na Kanton Sarajevo, koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju. U periodu implementacije Projekta u Budžetu Federacije BiH nije potrebno osigurati finansijska sredstva za dodatno sufinansiranje.

Kako je obrazloženo, za realizaciju Projekta već je osigurano 17 miliona eura na osnovu Ugovora o zajmu između BiH i EBRD-a, ali da je prvobitna procjena investicije pripremljena 2020. godine, te je za realizaciju ove komponente potrebno osigurati dodatnih pet miliona eura iz kreditnog zaduženja.

Također, Projekt podrazumijeva i izradu centra za upravljanje, gdje bi se mogla pratiti situacija na saobraćajnicama u svakom trenutku, te poduzimati odgovarajuće mjere za rješenje saobraćajnih gužvi na pojedinim raskrsnicama, kao i rješavanje incidentnih situacija.