Turizam i ekologija

Popunjenost hotelskih smještaja u glavnom gradu BiH u periodu Sarajevo Film Festivala već je na 98 posto


To su podaci sa servisa Booking.com ukoliko se odaberu datum od 16. do 23. augusta za dvije osobe u nekom od 50 dostupnih hotela u Sarajevu.

Što se tiče privatnih apartmana na Bookingu, popunjeno je već 78 posto kapaciteta od ukupno registrovanih na ovom svjetskom servisu.

U Sarajevu već sedmicama vladaju velike gužve s obzirom na grupe turista koji dolaze iz cijelog svijeta u glavni grad BiH, ali vrhunac se očekuje od narednog petka kada počinje najveći filmski festival u ovom dijelu Evrope.

“Prema podacim Turističke zajednice KS od prošle godine, preko 30.000 dolazaka je bilo samo zbog SFF-a, ali znamo da je toga i puno više što nije registrovano. Grad tada živi 24 sata dnevno, preko 200 novinara je registrovano, puno je filmskih zvijezda. SFF je vrhunac cjelogodišnje i ljetne sezone u Sarajevu”, rekao je predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić gostujući na TVSA.

Fazlagić je kazao da se tokom augusta očekuje i najveći priliv turista.

On je kazao da Sarajevo još nema kapacitet za rast u svim segmentima turizma koji se razvija veoma brzo.

“Centar i Stari Grad mora biti pokriven dobrim internetom za turiste i građane. Moramo raditi i na čistoći i javnim toaletima, a moramo raditi na kongresnom turizmu i outdoor turizmu”, dodao je.