Tržišta

Wall Street nadoknadio dio gubitaka


Dionice su skočile u utorak, povrativši neke gubitke iz prethodna tri dana trgovanja jer su ulagači uzeli pauzu od strahova od recesije, a japanske dionice su ojačale.
S&P 500 trgovao se 1,9% više. Dow Jones je porastao za 557 bodova, ili 1,4%, a tehnološki bogati Nasdaq Composite dobio je 1,8 posto.

Svih 11 sektora širokog tržišnog indeksa bili su pozitivni. Nekoliko megacap tehnoloških dionica također se oporavilo nakon oštrog povlačenja u ponedjeljak. Nvidia je porasla 5,6%, dok je Meta Platforms napredovala 5%.

Sentimentu je pomogao oporavak japanskih dionica. Nikkei 225 zabilježio je svoj najbolji dan od oktobra 2008., skočivši 10,2%. Taj porast dolazi dan nakon što je referentna vrijednost doživjela najgori dan od 1987., izgubivši 12,4%.

Volatilnost će vjerojatno ostati visoka u kratkom roku jer se “carry trade” nastavi opuštati, rekao je Ross Mayfield, investicijski strateg u Bairdu.

“Ne bih se iznenadio da u nadolazećim sedmicama bude još pritiska, ali mislim da je strah od rasta pretjeran”, rekao je Mayfield.

Tržište rada je još uvijek relativno zdravo unatoč određenom zahlađenju, a ostali ekonomski pokazatelji i dalje se čine dobrima, dodao je Mayfield. “Iako mislim da bi se volatilnost tržišta mogla nastaviti, manje sam zabrinut zbog temeljnih pokazatelja.”

Ovi potezi uslijedili su nakon oštre rasprodaje tokom trgovanja u ponedjeljak zbog zabrinutosti oko ekonomskog stanja, Dow s 30 dionica pao je za 1033,99 bodova ili 2,6%, dok je S&P 500 pao za 3%. Oba su indeksa zabilježila svoje najgore vrijednosti od septembra 2022. Nasdaq Composite pao je za 3,4%.

Veliko opuštanje u “carry tradeu” jena također je pridonijelo volatilnosti. Banka Japana prošle je sedmice podigla kamatne stope, što je pridonijelo rastu jena. To je utjecalo na praksu trgovaca koji se zadužuju u jeftinijoj valuti za kupnju druge globalne imovine. Međutim, jen se povukao u utorak nakon oštrih skokova koji su dodatno povećali zabrinutost oko “carry tradea”.