Novosti

Briga o okolišu i održive prakse dio su i ovogodišnjeg partnerstva Coca-Cole u Bosni i Hercegovini i Sarajevo Film Festivala


Jedna od jasnih naznaka da počinje Sarajevo Film Festival jeste infrastruktura Coca-Colinog projekta Recikliraj me. Pokloni mi novi život.,pripremljena i postavljena za jubilarno 30. izdanje Festivala. Ovo je četvrto izdanje projekta u Bosni i Hercegovini i na Sarajevo Film Festivalu. Prethodne tri godine je tokom Sarajevo Film Festivala odvojeno prikupljeno više od 110 tona otpada, koji je proslijeđen komunalnim preduzećima na daljnju obradu i recikliranje.

Setovi za odvojeno odlaganje otpada ponovo će biti postavljeni na najprometnijim lokacijama u centru Sarajeva u periodu održavanja Festivala, od 16. do 23. augusta. Spreman je 21 set kanti, koje se sastoje od tri cjeline za razvrstavanje otpada: za plastične boce, za limenke i za miješani otpad. U inicijativi sudjeluje Mercator u čijem je prodajnom objektu u Ložioničkoj postavljen jedan od kontejnera za odvojeno odlaganje otpada.

Sav prikupljeni otpad iz ove Recikliraj me. Pokloni mi novi život. akcije će, u saradnji s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem RAD i kompanijom “Ekopak”, biti zbrinut, a sav reciklabilni odvojeno prikupljeni otpad će se reciklirati.

“Sarajevo Film Festival slavi 30. godišnjicu i dugogodišnje partnerstvo s Coca-Colom u Bosni i Hercegovini. Sretni smo što smo istrajali i uspjeli u namjeri da se projekt Recikliraj me. Pokloni mi novi život. u Bosni i Hercegovini pokrene prije četiri godine baš na Festivalu, što je imalo važan utjecaj na rast svijesti o važnosti razdvajanja otpada. Kroz ovaj i slične projekte u okviru ‘zelenih aktivnosti’ Sarajevo Film Festivala smanjujemo karbonski otisak i radimo na stvaranju održivijeg svijeta. Naše partnerstvo s Coca-Colom na Festivalu nije samo zabava, već i odgovornost prema edukaciji i reciklaži za svijet bez otpada”, istakao je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Coca-Colina inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. dio je globalnog programa Svijet bez otpada, usmjerenog na stvaranje novih navika za pravilno odlaganje ambalažnog otpada i na edukaciju o važnosti recikliranja otpada za očuvanje resursa i okoliša. To je jedan od Coca-Colinih projekata u Bosni i Hercegovini putem kojih Coca-Cola aktivno radi na iznalaženju i primjeni rješenja povezanih s izazovima u vezi s ambalažom.

“Coca-Cola u Bosni i Hercegovini investira u važna i snažna partnerstva, uspostavlja ih i njeguje jer njihov značaj mjeri širim utjecajem koji imaju na društvo i ekonomiju. Takvo je partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom i upravo zato je prvi Recikliraj me. Pokloni mi novi život., kao pilot-projekt, proveden baš s Festivalom. Radujemo se zbog toga što je projekt neizostavan, strateški važan dio Festivala i važan dio misije najveće i najvažnije festivalske manifestacije u regiji na putu ka karbonskoj neutralnosti. Više od 100 tona otpada prikupljeno je za obradu i recikliranje u prethodne tri godine a sam projekt je, zbog svog doprinosa edukaciji, promjeni navika, održivosti i reciklaži, našao i druge platforme i partnere s kojima radi na odgovornom upravljanju i pravilnom odlaganju ambalaže pića. Za Coca-Colu u Bosni i Hercegovini, i jubilarni 30. Sarajevo Film Festival, uz druge segmente naše podrške Festivalu, ostaje važan dio naših sveobuhvatnih nastojanja u promociji održivih i odgovornih praksi smanjenjem utjecaja na okoliš u zajednicama u kojim poslujemo”, istakao je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost u Coca-Coli HBC Adria.

Recikliraj me. Pokloni mi novi život. i druge okolišne inicijative i prakse načini su na koje kompanija postiže društveno odgovorne ciljeve. Coca-Cola je u proteklih 10 godina smanjila težinu plastičnih boca koje proizvodi u svom pogonu za 7%. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa za 26%, što doprinosi smanjenju korištenja plastike za gotovo 50 tona godišnje.