Novosti

Premijer Nikšić na otvaranju Centra za digitalizaciju Arhiva Federacije: Važno je da je historijska građa pohranjena na sigurnom


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu svečano otvorio Centar za digitalizaciju Arhiva Federacije BiH. Svečanosti su prisustvovali zamjenik premijera i federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Vojin Mijatović i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžad Lokmić. Također, prisutni su bili ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, te predsjednik Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serkan Kayalar, a koja je finansirala projekt, kao i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babür Girgin.

Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je veoma značajnim, i zbog prošlosti i zbog budućnosti, da jedna država, njeni građani i narodi, imaju svoju historijsku građu pohranjenu na sigurnom mjestu i u sigurnoj formi, kao i da ona bude otvorena za istraživanja naučnicima, studentima i svim građanima koji žele izvršiti uvid u činjenice.

– Zbog toga je važna ova aktivnost Arhiva Fedracije BiH, kao i podrška TIKA-e. Naravno, ko bi bio pozvaniji da nam pomogne u ovome nego naši prijatelji iz Republike Turske koji imaju neraskidive veze ne samo sa Bosnom i Hercegovinom, nego sa cijelim Balkanom. Siguran sam da će se ovakva podrška nastaviti. Zbog toga koristim priliku da se zahvalim Turskoj, te iskažem spremnost Vlade Federacije da podrži buduće projekte i aktivnosti Arhiva u razvoju ovog važnog sektora – poručio je premijer Nikšić.

Predsjednik TIKA-e izrazio je posebno zadovoljstvo današnjim prisustvom otvaranju projekta koji je Turska agencija u saradnji sa Cloud IT d.o.o. Sarajevo finansirala u vrijednosti oko 250.000 KM.

–  Saradnja arhivskih uprava dvije zemlje traje dugi niz godina. Realizacijom ovog projekta digitalna arhivska građa bit će sačuvana i dostupna istraživačima. Ovaj projekt ima veliki značaj za institucije Federacije BiH. Cilj je bio da omogućimo smanjenje birokratije i papirologije, te skraćivanje vremena pri pružanju usluga. Naša velika želja je da nastavimo poslovnu saradnju i pružanje pomoći u ovoj oblasti – rekao je Kayalar.

I ambasador Girgin je naglasio zadovoljstvo da je Republika Turska podržala projekt posredstvom TIKA-e, dodajući da je ova agencija do danas u BiH realizirala  blizu 1.100 projekata.

Ministar vanjskih poslova naše zemlje također je zahvalio na podršci Turske, te podsjetio da je digitalizacija jedan od uslova za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

– Tu smo i da se zahvalimo Vladi Federacije BiH koja dinamikom potrebnom građanima uspostavlja sistem i red u digitalizaciji, a koja je krucijalna za procese koji će se dešavati u našoj zemlji – istakao je ministar Konaković.

Kako je istakao direktor Arhiva FBiH Hajrudin Ćuprija, otvaranjem Centra  za digitalizaciju obezbijeđeni su svi preduslovi da se spremno dočeka digitalizacija javne uprave.

– Ovaj centar ima kapacitet da u jednom danu digitalizira 50.000 dokumenata, odnosno svu arhivsku građu jednog ministarstva koja je stvarana 30 godina. U narednom periodu slijedi preuzimanje arhivske građe svih federalnih institucija. To su milioni dokumenata, te osiguranje adekvatnog prostora. Posebno nas raduje spremnost TIKA-e da podrži i opremanje nove zgrade Arhiva Federacije – kazao je Ćuprija.