Novosti

Avon je u svijetu podnio zahtjev za bankrot


Nakon što je brazilska kompanija Natura, koja je vlasnik kozmetičkog brenda Avon u Britaniji, Evropi i Latinskoj Americi podnijela zahtjev za bankrot, pitanje koje se najčešće spominje jeste da li će to utjecati na poslovanje brenda u BiH.

Tim povodom oglasili su se iz Avona BiH te su se osvrnuli na situaciju na tržištu.

“Avon Products, Inc. (‘API’), neoperativna holding kompanija Avona, sa sjedištem u SAD, trenutno u vlasništvu LG Household & Health Care Ltd., objavila je da je pokrenula dobrovoljni stečajni postupak pred američkim stečajnim sudom za distrikt Delaware sa ciljem rješavanja svojih dugova i obaveza. API nije prodavao proizvode u SAD-u otkako je prodao svoje poslovanje u Sjevernoj Americi 2016. godine, ali je ostala jedna od holding kompanija koje nisu u SAD-u”, naveli su iz Avona.

Odgovorili su i na pitanje da li će sve to utjecati na poslovanje u Bosni i Hercegovini.

“Avonove kompanije koje posluju na tržištu Bosne i Hercegovine i drugim međunarodnim tržištima, izvan teritorije Sjedinjenih Američkih Država, a čiji je vlasnik brazilska kompanija Natura &Co (B3 – NTCO3), nastavljaju nesmetano sa radom i nisu dio stečajnog postupka. Svaki proizvod koji nosi Avonovo ime prošao je rigorozne i temeljne sigurnosne provjere te se može koristiti s potpunim povjerenjem. Naši proizvodi sadrže samo talk kozmetičkog kvaliteta, koji ima najviši stepen čistoće i kvaliteta, a testirani su da ne sadrže azbest”, objasnili su.

Poručili su kako i dalje imaju iste standarde kvaliteta i sigurnosti širom svijeta.

“Tužbe u SAD-u vezane za talk u Avonovim proizvodima odnose se na proizvode koji su prodavani na tom tržištu prije 2016. godine, uglavnom puder za tijelo prodavan prije više od 40 godina. Ti proizvodi imali su drugačiju formulaciju”, ističu.

Natura & Co je kupila Avon 2020. godine, sklopivši sporazum o kupovini udjela u akcijama Avona izvan SAD za 125 miliona dolara u obliku aukcijske kreditne ponude, pod nadzorom suda. Vjerujući u Avon brend, Natura &Co je u zatim uložila oko 43 miliona dolara za finansiranje dugovanja koji će, pod uslovom sudskog odobrenja, osigurati dovoljnu likvidnost za finansiranje obaveza API-ja tokom procesa prodaje.

“Ova akcija i predložena prodaja Avonovih operacija van SAD-a će maksimizirati vrijednost naše imovine i omogućiti nam da svoje obaveze riješimo na najbolji mogući način”, izjavio je John Dubel, predsjedavajući API-ja.

Kristof Neirynck, izvršni direktor Avona, istakao je:

“Ostajemo fokusirani na unapređenje naše poslovne strategije na međunarodnom nivou, uključujući modernizaciju našeg modela direktne prodaje i ponovno pokretanje brenda kako bismo ubrzali rast. Otkako sam postao izvršni direktor ove godine, sve više me motivišu naše snage i mogućnosti, uz podršku naših cijenjenih članova Kluba širom svijeta”, poručio je.