Novosti

Sarajevo Film Festival u znaku čistoće: KJKP “RAD” d.o.o. spreman za izazov


Sarajevo Film Festival, jedan od najvažnijih kulturnih događaja u regiji, svake godine privlači veliki broj posjetilaca iz cijelog svijeta. Održavanje grada čistim i urednim od ključne je važnosti za predstavljanje Sarajeva u najboljem svjetlu. KJKP “RAD” d.o.o., predvođen Nijazom Salamovićem, uložio je maksimalne napore kako bi grad ostao besprijekorno čist.

Povećan broj radnika, dodatne smjene, nova oprema, i poseban fokus na ključne lokacije osiguravaju da Sarajevo zasija tokom festivala. Uz intenzivnu saradnju s organizatorima i drugim komunalnim službama, Sarajevo će ostati sjajna destinacija za sve posjetioce.

Kako se KJKP “RAD” d.o.o. priprema za ovogodišnji Sarajevo Film Festival u kontekstu održavanja čistoće u gradu?

Sarajevo Film Festival je jedan od najvažnijih događaja u našem gradu, i kao takav, zahtijeva posebne pripreme. KJKP “RAD” d.o.o. već duže vrijeme intenzivno radi na pripremama u koordinaciji sa upravom Sarajevo Film Festivala kako bi osigurao da Sarajevo bude čisto i uredno tokom cijelog festivala. Naši timovi su pojačali aktivnosti na svim ključnim lokacijama, s posebnim fokusom na područja koja su najposjećenija, poput centra grada, Baščaršije, i okolnih ulica. Dodatne smjene su uvedene kako bi naši radnici bili prisutni 24 sata na terenu, a na ključnim lokacijama postavljene su dodatne posude za otpad, reciklažni kontejneri i kante za smeće. Također, dodatni timovi će biti angažovani u noćnim satima, kako bi se grad očistio nakon svakog događanja, te kako bi svako jutro Sarajevo bilo spremno za novi festivalski dan.

Koliko radnika će biti angažovano tokom SFF-a na održavanju čistoće u Sarajevu?

Tokom SFF-a, angažovat ćemo dodatne radnike kako bi se osiguralo da sve teče besprijekorno. Uobičajeni broj radnika bit će pojačan za oko 30%, što nam omogućava brzu reakciju na sve izazove i osigurava da Sarajevo ostane čist grad tokom Festivala. Osim toga, uveli smo dodatne smjene koje će biti posebno fokusirane na ključne dane i najprometnije sate festivala, čime osiguravamo da grad ostane uredan čak i tokom noćnih sati, kada se odvijaju završne svečanosti i okupljanja. Uveli smo i dodatna vozila za čišćenje i pranje ulica, koja će svakodnevno prikupljati reciklažne sirovine, te čistiti ulice. Reciklažne sirovine će se sakupljati u specijalno označenim posudama postavljenim na lokacijama gdje se odvijaju aktivnosti tokom Sarajevo Film Festivala.

Kako se planira rješavanje problema s otpadom i smećem tokom festivala, s obzirom na povećani broj posjetilaca?

Rješenje ovog problema zahtijeva planiranje i proaktivno djelovanje. Osim postavljanja dodatnih kontejnera, organizovali smo timove koji će redovno prazniti kante za smeće, prati ulice i održavati čistoću. Također, educiramo posjetitelje i stanovnike o pravilnom odlaganju otpada putem plakata i društvenih mreža. Dodatne kante i kontejneri postavljeni su na svim ključnim lokacijama u gradu, posebno u blizini mjesta gdje se očekuje najveća posjećenost. Ove mjere omogućavaju efikasnije prikupljanje otpada i smanjuju rizik od pretrpanih kanti.

KJKP “RAD” d.o.o. je u prošlosti dobivao pohvale za efikasno čišćenje grada nakon velikih manifestacija. Kako planirate ponoviti taj uspjeh tokom SFF-a?

Iskustvo iz prošlih godina omogućilo nam je da usavršimo naše procese i metode. Planiramo ponoviti taj uspjeh angažovanjem dodatnih timova, korištenjem najsavremenije opreme, i pažljivim planiranjem svih aktivnosti. Naša strategija je uvijek ista: djelovati brzo i efikasno, s ciljem da grad ostane čist i gostoljubiv. Raspoređivanje timova temeljeno na analizi prethodnih festivala omogućava nam da tačno znamo gdje i kada je najpotrebnije intervenirati. Također, spremni su rezervni timovi koji mogu brzo reagovati na nepredviđene situacije. Dosadašnja saradnja tokom priprema 30. Sarajevo Film Festivala donijela nam je pohvale od organizatora, te se nadamo da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove tokom festivala.

Koliko je važan Sarajevo Film Festival za KJKP “RAD” d.o.o. u smislu predstavljanja grada u najboljem svjetlu?

Sarajevo Film Festival je ključni događaj ne samo za kulturni, već i za turistički imidž našeg grada. Nama u KJKP “RAD” d.o.o. ovaj festival predstavlja poseban izazov, ali i priliku da pokažemo našu posvećenost čistoći i održavanju grada. Svjesni smo da hiljade posjetilaca iz cijelog svijeta dolaze u Sarajevo, i želimo da odu sa najboljim mogućim dojmom o našem gradu. SFF donosi veliki broj posjetilaca i povećan intenzitet aktivnosti, što predstavlja izazov, ali naši timovi su dobro pripremljeni, i u ovakvim situacijama se pokazuje njihova profesionalnost i efikasnost.


Kako se građani mogu uključiti i pomoći u očuvanju čistoće grada tokom festivala?

Građani igraju ključnu ulogu u održavanju čistoće grada. Pozivamo ih da odgovorno odlažu otpad u za to predviđene kante i kontejnere. Svaki građanin može doprinijeti ukazujući na problematične lokacije ili nepropisno odložen otpad, kako bismo mogli brzo reagovati.

Kakva je saradnja između KJKP “RAD” d.o.o. i drugih komunalnih službi, kao i organizatora SFF-a, kada je riječ o održavanju čistoće?

Saradnja između KJKP „RAD“ d.o.o. i drugih komunalnih službi, kao i organizatora SFF-a, je odlična. Svi imamo zajednički cilj – da Sarajevo ostane čist i gostoljubiv grad tokom festivala. Redovno se koordiniramo, dijelimo informacije i zajedno reagujemo na sve izazove. Ova saradnja je ključna za uspjeh festivala i zadovoljstvo svih posjetilaca. U saradnji s Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i organizatorima SFF-a, provodimo kampanje podizanja svijesti o pravilnom odlaganju otpada. Informativni plakati i redovne objave na društvenim mrežama služe edukaciji građana i posjetilaca. Također, napravili smo kratak video u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, s ciljem razbijanja mita da se čvrsti otpad ne razvrstava u Kantonu Sarajevo, te pozivamo sve da pravilno razdvajaju otpad.

Koja je vaša poruka posjetiteljima SFF-a u vezi s održavanjem čistoće u Sarajevu?

“Naša poruka je jednostavna: Sarajevo je grad koji ponosno dočekuje sve svoje goste, i važno je da svi zajedno radimo na očuvanju njegove čistoće. Pozivamo sve posjetitelje da odgovorno odlažu otpad i čuvaju našu životnu sredinu. KJKP “RAD” d.o.o. je tu da osigura čistoću, ali zajedničkim naporima možemo postići još bolje rezultate. Građanima Sarajeva želimo poručiti da su oni najvažniji partneri u održavanju čistoće našeg grada. Hvala vam na podršci i odgovornom ponašanju, i vjerujemo da ćemo i ove godine zajedno pokazati da je Sarajevo čist i gostoljubiv grad za sve posjetitelje” – zaključuje direktor Nijaz Salamović.