Novosti

Rezultat Coca-Coline inicijative Recikliraj me. Pokloni mi novi život. na 30. Sarajevo Film Festivalu je više od 17 tona prikupljenog otpada


Četvrto izdanje Coca-Coline inicijative Recikliraj me. Pokloni mi novi život. na Sarajevo Film Festivalu ostvarilo je odlične rezultate. Tokom osam festivalskih dana, od 16. do 23. augusta, prikupljeno je više od 17 tona otpada na 21 lokaciji na kojoj su bili postavljeni kontejneri. Prikupljeno je 5452 kg PET ambalaže, 2336 kg limenki, 5184 kg stakla i 2518 kg kartona/papira za recikliranje, kao i 1546 kg miješanog otpada. Sav prikupljeni otpad  poslat je na reciklažu u saradnji s Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem RAD i kompanijom „Ekopak“.

“Sretni smo što smo i ove godine, kroz partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom, pokazali da su veliki događaji poput Festivala prilika za sinergiju biznisa, kulture i okolišne odgovornosti. Recikliraj me. Pokloni mi novi život. je dio naše šire, globalne strategije koja uključuje edukaciju i podizanje svijesti o važnosti pravilnog odlaganja, razvrstavanja i recikliranja otpada s posebnim fokusom na usvajanje navika koje doprinose tom cilju. Upravo zato smo fokusirani na partnerstva koja direktno doprinose unaprijeđenjima u oblastima koja su strateški važna za društvo i ekonomiju. Sretni smo što je inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. postala neizostavan, strateški važan dio Festivala, važan dio misije najveće i najvažnije festivalske manifestacije u regiji da postigne karbonsku neutralnost. Kontinuitet dobrih rezultata i pozitivnih efekata inicijative dokaz je da su partnerstva i investiranje u inovacije najbolji put ka kreiranju promjena i razvoja lokalne zajednice u kojoj poslujemo”, rekao je Bruno Jelić, direktor Odjela za korporativne poslove i održivost Coca-Cole HBC Adria.

Kontejneri koji su se ponovo koristili tokom 30. Sarajevo Film Festivala napravljeni su prošle godine od reciklirane plastike. Za njihovu izradu utrošeno je 612 kg recikliranog materijala. Infrastrukturu su pored 51 kontejnera, podijeljenih u 17 setova po tri – za plastiku, za limenke i za miješani otpad, činili i četiri seta bačvi, po istom principu odvajanja otpada za dalju reciklažu.

Coca-Colina inicijativa Recikliraj me. Pokloni mi novi život. dio je globalnog programa Svijet bez otpada, usmjerenog na stvaranje novih navika za pravilno odlaganje ambalažnog otpada i na edukaciju o važnosti recikliranja otpada za očuvanje resursa i okoliša. U pitanju je jedan od Coca-Colinih projekata u Bosni i Hercegovini putem kojih se aktivno radi na iznalaženju i primjeni rješenja povezanih s izazovima u vezi s ambalažom.