Tema u fokusu

„100 najvećih“: Panelisti konferencije ESG Impuls 2024 donose važne uvide o standardima održivosti


U Sarajevu će se 26. septembra 2024. godine održati konferencija 37. po redu projekta „100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls 2024“ sa zvučnim imenima iz poslovnog svijeta koji će razgovarati o ESG standarima i smjernicama.

Učesnici konferencije imat će priliku slušati paneliste u tri različita panela: Uloga finansijskih institucija u ESG revoluciji, ESG – novo poglavlje u razvoju biznisa i Održivost i zaposlenici: Kreiranje zdravih radnih mjesta. Teme su pomno izabrane kako bi obuhvatile najbitnije aspekte zelene održivosti koje su nužne za bh. kompanije kako bi ostale relevantne na tržištu.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić jedan je od panelista konferencije koji kroz brojne inicijative i zakone već duži period radi na kreiranju povoljnijeg okruženja kako za kompanije, tako i za zaposlenike. U toku je i priprema novog Zakona o radu koji će pratiti promjene na tržištu i između ostalog osigurati bolja prava radnicima i spriječiti zloupotrebu.

Održiva i stabilna radna mjesta su temelj društvenog prosperiteta. Naš cilj je graditi društvo kojem rad znači stabilnost, zdravlje i napredak”, poručuje ministar Delić.

NLB Banka Sarajevo aktivno učestvuje i doprinosi u sprovođenju ESG aktivnosti, kako u NLB Grupi, tako i u saradnji sa svojim uposlenicima, partnerima, klijentima i društvenom zajednicom. Banka je organizirala seriju ESG seminara za korporativne klijente na kojoj su stekli nova znanja o primjeni održivog finansiranja i održivog poslovanja u industrijama iz kojih dolaze.

Čast nam je da će na konferencija učestvovati predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo, Lidija Žigić. Diplomirala je Menadžment i ekonomiju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a magistrirala menadžment u uslužnom biznisu na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu (MBS). Uspješno je završila master studije na IEDC Bled školi za menadžere i stekla zvanje magistra menadžmenta, dobivši master diplomu drugog nivoa u Evropskom prostoru visokog obrazovanja. Od 1993. njeno iskustvo se ogleda kroz rad u različitim međunarodnim organizacijama u BiH (UNICEF, UN World Food program, USAID Business finance), a od 2003. je aktivno uposlena u bankarskom sektoru.

Jedna od najuspješnijih bh. poduzetnica, Snježana Köpruner govorit će na panelu „ESG – novo poglavlje u razvoju biznisa.“ Snježana je Zadranka koja je veći dio života provela u Njemačkoj i inžinjerka je mašinstva i magistrica tehničkih nauka na Fakultetu u Zagrebu.

Vlasnica je firme GS-TMT iz Travnika koja se može pohvaliti iznimnom brigom o zaposlenicima što je pokazatelj dobre politike i usmjerenja ka ESG održivosti. Vrtić u okviru firme, blagajna uzajamne pomoći, stipendije za djecu radnika, besplatni sistematski pregledi i brojne druge pogodnosti primjer su ispravnog odnosa poslodavca prema radnicima i novom ESG pristupu poslovanju zbog čega će biti užitak slušati gđu Köpruner.

O održivom poslovanju i zaposlenicima na konferenciji govorit će Lejla Čorhodžić, direktorica Kim Tec BiH koja je u sastavu grupacije M SAN, vodeće tvrtke u jugoistočnoj Europi u distribuciji hardvera, softvera i potrošačke elektronike koja nastavlja jačanje svoje pozicije na domaćem tržištu.

MSAN grupacija koncept održivosti shvaća kao kontinuirani napredak poslovanja koji pridonosi pozitivnim rezultatima ekoloških, socioloških i upravljačkih pokazatelja, a pri tom ne čini štetu za okoliš i društvo. Jedan od vodećih ciljeva je stvoriti dodanu vrijednost za naše kupce, dobavljače i društvo u kojem poslujemo. Cilj nam je stvoriti vrijednost osiguravajući održivi poslovni model koji čini Grupu cijenjenim članom društva, promičući osobnu dobrobit i poštovanje i brigu za okoliš.

”Svoju poziciju tržišnog lidera pripisujemo predanosti vlastitih zaposlenika, dobavljača, kupaca i dionika, jer čvrsto vjerujemo da se postizanjem zajedničkih ciljeva ostvaruje uspjeh i omogućuje dodatno širenje i poboljšanje vlastitog poslovanja. Njegujemo zdravu, raznoliku i inkluzivnu kulturu u kojoj kontinuirano ulažemo u razvoj naših zaposlenika jer su naši ljudi zaista naša najveća snaga i prednost.”

Panelistica ispred Raiffesen banke d.d. BiH je Ivona Zametica, direktorica Istraživanja, strategije i ESG upravljanja koja ističe važnost ESG standarda u bankarskom sektoru:

Smatram da je odgovornost bankarskog sektora kao najvećeg izvora financiranja bh. ekonomije da bude katalizator u daljnjoj zelenoj i održivoj tranziciji ukupne BiH ekonomije i partner koji će pomoći klijentima u ovoj važnoj misiji.

Raiffeisen banka je spremna pružiti punu podršku u smislu održive tranzicije, od ESG savjetovanja naših klijenata kako da prepoznaju mjere koje trebaju da poduzmu kako bi prilagodili svoje poslovanje u skladu sa održivim praksama u industrijama u kojima posluju, ostali konkurentni te ostali u lancima snadbijevanja u EU.”

Edisa Sijerčić, direktorica Partner MKD predstavit će aktivnosti društva koje imaju za cilj uspostavljanje ESG standarda:

Partner je posvećen održivom poslovanju koje je u skladu sa ESG standardima. Vjerujemo da su odgovorno upravljanje resursima, briga za okoliš, etičko poslovanje i podrška našim klijentima ključni za dugoročan uspjeh. Neprestano radimo na unaprjeđenju naših praksi kako bismo osigurali da naši projekti i poslovni procesi doprinose boljoj i održivijoj budućnosti.”

Brzi rast kompanija zahtijeva i povećan broj zaposlenih u kratkom roku od tri godine. Postavlja se pitanje kako doći do kvalitetnih i lojalnih radnika koji će pratiti brzi razvoj kompanije? Odgovore i informacije iznijet će nam panelista konferencije Haris Kadenić, direktor marketinga SEE regije iz kompanije Manpower:

Tema predavanja je kako na današnjem, veoma turbulentnom tržištu rada naći zajednički imenitelj između onoga šta traže kompanije, a šta danas traže radnici. Da li se disbalans tržišta dešava samo u BiH ili je prisutan i regionalno, te kako možemo iskoristiti prilike da u kompaniju privučemo najbolje talente.”

Kadenić dodaje: „U životu, jedino u zdravom okruženju, osobe mogu pokazati svoj puni potencijal. Zašto mislite da bi išta drugačije bilo i na radnom mjestu? U današnjim nesigurnim vremenima, ali i vremenima u kojima se na radnom mjestu susreću 3 različite generacije, svaka moćna na svoj način, ali i sa specifičnim pogledima na život i rad, ogroman je izazov prepoznati šta zapravo zdravo okruženje znači i koji je zajednički nazivnik sreće iz koje svi mogu profitirati. Stoga se radujem da 26.09. pokušamo zajedno doći do odgovora na neka od ovih pitanja.

UNDP u Bosni i Hercegovini već duži niz godina radi na mobilizaciji privatnog sektor ka integraciji Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN). UNDP već šestu godinu dodjeljuje Nagradu za biznis lidere održivog razvoja koja prepoznaje i ističe napore kompanija iz privatnog sektora u ostvarivanju SDG-ova u BiH te motiviše nove učesnike iz privatnog sektora da uključe Ciljeve održivog razvoje u svoje poslovne modele.

Panelista Ismar Ćeremida, Sustainable Growth Sector Leader ima više od 20 godina iskustva u korporativnom i investicionom bankarstvu i razvoju privatnog sektora. Od 2009. godine, Ismar radi za UNDP u Bosni i Hercegovini, kombinujući svoje stručno znanje iz poslovnog razvoja sa sistemskim razmišljanjem i procesima transformacije u Bosni i Hercegovini. Aktivno učestvuje u promjeni ekonomije kroz programe o ekosistemima inovacija, preduzetništvu, digitalnoj ekonomiji i cirkularnosti. Ismar je stekao MBA diplomu iz cirkularne ekonomije, preduzetništva i inovacija na Univerzitetu u Bradfordu, Velika Britanija.

Projekat je po prvi put pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta već dugi niz godina je Vanjskotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te partneri: EuroExpress brza pošta, Porsche BH, Mozaik/ESG Solutions, Heidelberg Materials Cement BiH te mnogi drugi.