Tema u fokusu

55 godina Unis//Tours Banja Luka: Ugled kao strateški kapital u turizmu


Punih 55 godina jedna je domaća turistička agencija sinonim za bezbrižna i ugodna putovanja, ali i sve one divne stvari koje povezujemo sa putovanjima.

Priča o UNIS//TOURS agenciji počela je, sada već davne, 1969. godine, kada je sarajevsko preduzeće UNIS proširilo svoju djelatnost otvaranjem turističkih agencija na čitavom području tadašnje Jugoslavije.

U februaru 2000. godine agencija je privatizirana i od tada djeluje pod nazivom UNIS//TOURS d.o.o. Banja Luka.

Saradnja sa svjetskim agencijama

Nakon privatizacije, proširuje djelatnost, osavremenjuje ponudu, pospremajući i dotjerujući istovremeno i suštinu i formu, spremajući se na izazovno poslovno putovanje, ukorak sa evropskim i svjetskim agencijama.

Biraju teži put, put u kojem nisu samo agencija koja kupuje i preprodaje aranžmane za ljetovanja i zimovanja, nego i mnogo toga drugog.

Rade i to, naravno, ali istovemeno korak po korak grade piramidu povjerenja, poslovnosti i profesionalizma, ugrađujući u nju opeke znanja, struke, ljubaznosti, istinske predanosti poslu.

I, kako rekosmo, nisu tek jedna od agencija u nizu. Ovlašteni su agenti za prodaju turističkih aranžmana velikih turoperatora iz regiona.

Oni su i IATA akreditovana agencija koja svojim klijentima u najkraćem roku može osigurati avio karte za bilo koju svjetsku destinaciju.

Kao članica IATA-e, putnicima zaista pružaju  najsavremeniju uslugu, kažu nam u UNIS//TOURS-u.

Zimovanja, ljetovanja, krstarenja

Agencija uspješno pliva kompleksnim i nemirnim turističkim vodama, pokrivajući svaki val koji je njihovim klijentima zanimljiv. Tu su za prodaju avio karata i organizaciju transfera sa i do aerodroma, mogu vam rezervisati hotel bilo gdje u zemlji ili inostranstvu, kao i organizirati turistički aranžman, grupni ili individualni, gdje god poželite.

Na raspolagaanju su klijentima tokom cijele godine i sa jednakim žarom i strašću organizuju ljetovanja, zimovanja, evropska I interkontinentalna putovanja, riječna, mediteranska i prekookeanska krstarenja i još mnogo toga uz kompletan servis.

Mogu vas povesti na najrazličitija i najizazovnija putovanja, kakav god da ste putnik – onaj koji voli arhitekturu ili pak onaj koji želi samo uživanje na bijelom pijesku najljepših plaža svijeta. Imaju mnogo ponuditi i onima kojima u definiciji kvalitetnog odmora stoji doza adrenalina, ali i onima kojima je odmor sinonim za putovanje koje u nekoj stavci ima uključen relaksirajući wellness program.   

Za svoje klijente organizuju različite kongrese i seminare, ali rade i na dovođenju stranih turista u našu zemlju.

U vrhu s razlogom

Put koji su prešli i koji ih je doveo na poziciju na kojoj sada jesu, a to je da su vodeća turistička agencija u Republici Srpskoj, nije bio lak. Strategija razvoja od prvoga dana bila je kreiranje ugleda kao strateškog kapitala.

Osnivači su Asocijacije turističkih agencija RS (ATARS), među osnivačima su Udruženja turističkih agencija Bosne i Hercegovine, Visoko kotiraju na domaćem, ali i međunarodnom tržištu, prilagođavajući svoje poslovanje savremenim kretanjima tržišta koje postaje sve zahtjevnije, šire i konkurentnije. U moru agencija koje je preplavilo naše tržište, već decenijama zauzimaju vodeću poziciju u poslovanju i zadovoljstvu klijenata. Klijent koji se vraća, a njima se vraćaju klijenti iz cijele zemlje, na šta su posebno ponosni, znači da rade istinski dobar posao.

Ove godine slavimo značajan jubilej – 55 godina postojanja i ponosni smo na svoj uspjeh, kažu.

Vanja Savić: UNIS//TOURS je vaš prozor u svijet

Koja je ključna usluga koju pružate klijentima, a koja Vas izdvaja od ostalih agencija?

Pružamo našim klijentima mnogo različitih usluga, ali ono po čemu smo najpoznatiji je organizacija evropskih putovanja avionom i autobusom. Imamo dugogodišnje iskustvo, lojalne klijente kao i profesionalan i obrazovan kadar.

Ne dotiče Vas nedostatak kvalitetne radne snage na tržištu…!?

Ponosni smo na svoje zaposlene, svi su kvalitetno obrazovani, govore strane jezike i imaju višegodišnje iskustvo u različitim segmetima turizma, a rade u Unis//Tours-u već mnogo godina. Ima nas koji imamo i međunarodno iskustvo, kada je u pitanju obrazovanje i rad u turizmu.

Šta je u ovom trenutku najtraženije, ako govorimo o ljetovanju naših ljudi?

Najtraženija je Hrvatska, zbog blizine i ljepote obale, potom Turska, Grčka, Egipat i Španija jer, pored odlične usluge i divnog mora, za ove destinacije postoje organizovani letovi iz Banje Luke, kao i Crna Gora i Albanija.

Organizujete i egzotična putovanja. Koje su egzotične destinacije tražene?

Da. Klijenti vole da u jesen, zimu i na proljeće idu i na daleka putovanja, bilo da je u pitanju odmor na moru na nekoj od dalekih destinacija ili obilazak i istraživanje stranih kultura. Popularne destinacije su Ujedinjeni Arapski Emirati, Maldivi, Šri Lanka, Zanzibar, Kuba, Mauricijus, Dominikanska Republika, Sejšeli, Bali… Možemo stvarno reći da smo, kako kaže i naš slogan, vaš prozor u svijet.

Dovodite i turiste u našu zemlju. Na koji način to radite i koji su im gradovi najzanimljiviji?

Organizujemo duže i kraće ture po našoj zemlji, uglavnom za tržište Zapadne Evrope. Kreiramo različite turističke pakete u skladu sa zahtjevima naših inostranih partnera, a uglavnom na Balkan turi u našoj zemlji turisti posjete Banju Luku, Jajce, Sarajevo, Mostar i Trebinje. Imamo iskustvo u organizaciji hiking aranžmana u našoj zemlji na području Hercegovine i sarađivali smo sa najpoznatijim svjetskim tour operatorom, Thomas Cook, kada je u pitanju hiking.

Gastro ture su iznimno popularne u svijetu. Imate li Vi takvih zahtjeva?

Da, naša zemlja ima sjajnu visokokvalitetnu gastro ponudu, po pristupačnim cijenama. Predivna priroda, gastro ponuda i ljubaznost naših ljudi je ono što privlači turiste u našu zemlju.

Našim će čitateljima ipak možda biti najzanimljivija Vaša usluga organiziranja kongresa, seminara, team building putovanja… Recite nam nešto o tome.

Bavimo se, naravno, organizacijom kongresa, seminara, team buildinga. Učestvovali smo u organizaciji mnogih kongresa proteklih godina poput Međunarodnog kongresa poljoprivrede i kongresa iz različitih oblasti medicine. Ove godine organizujemo kongres fizijatara Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci. Već nekoliko godina učestvujemo u organizaciji Ekonomskog foruma na Jahorini, kao i Međunarodne konferencije o javnim nabavkama u saradnji sa područnom Privrednom komorom Banja Luka. Sarađujemo i sa farmaceutskim kućama, kada je u pitanju organizacija različitih putovanja, a organizovali smo i team buildinge za mnoge firme, kao i poticajna putovanja za zaposlene.