Svijet

Nvidiji “obrisano” 279 milijardi dolara tržišne vrijednosti


Na globalnim berzama je jutros došlo do svojevrsnog šoka, kada su vrijednosnti dionica tehnološkog giganta Nvidia pale za 10 posto. Indeksi berzi u Aziji i u SAD-u očekuju nove probleme u narednih nekoliko dana.

U New Yorku je u utorak S&P 500 indeks zatvoren sa padom od više od 2%, dok je Nasdaq, koji je težak na tehnologiju, pao za više od 3%.

Nvidia, čije se dionice nalaze na Nasdaq-u, pala je za 9,5%, što je obrisalo 279 milijardi dolara s njene tržišne vrijednosti.

Drugi američki tehnološki giganti – uključujući Alphabet, Apple i Microsoft – također su doživjeli pad svojih dionica.

U srijedu ujutro, japanski Nikkei 225 bio je niži za 3,3%, korejski Kospi se trgovao s padom od 2,7%, a Hang Seng u Hong Kongu je pao za 0,7%. Velike azijske tehnološke firme, uključujući TSMC, Samsung Electronics, SK Hynix i Tokyo Electron, takođe su bile oštro niže.

Podsjetimo, loš izvještaj iz SAD-a o dodanim poslovima tokom jula je prije nekoliko sedmica također doveo do izazitog pada na berzama. Sada se čeka izvještaj o poslovima iz SAD-a, koji će stići u petak, te koji bi trebao značajno uticati na kretanje svjetskih berzi u narednom periodu.