Tema u fokusu

Admir Fazlić, Baupartner Lukavac: Klijenti nam vjeruju i uvijek nam se vraćaju


Brojni industrijski objekti, proizvodni pogoni, skladišta, trgovački centri i sportsko-rekreativni kompleksi dio su portfolija lukavačke kompanije Baupartner. Svaki od njih svjedoči o visokom nivou stručnosti i posvećenosti detaljima onih koji su ih gradili.

Od samoga osnivanja, u ovoj se kompaniji trude, i u tome uspijevaju, da predstavljaju sinonim za kvalitet, sigurnost i pouzdanost u građevinskoj industriji Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Srbije, gdje imaju svoja predstavništva. Jednako su prepoznatljivo ime i na regionalnom tržištu.

Impozantni brojevi i sjajan portfolio

„Iza sebe imamo preko 550 realizovanih projekata i preko dva miliona izgrađenih kvadrata na području BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja“, riječi su Admira Fazlića, direktora ove uspješne domaće kompanije.

Izgradili ste brojne reprezentativne objekte. Možete li izdvojiti neke na koje ste posebno ponosni, bilo zbog veličine, zahtjevnosti ili ljepote, a koji su svojevrsna lična karta Vaše kompanije?

„Naravno. Bili smo ključni izvođač u izgradnji ili proširenju velikih industrijskih objekata za kompanije kao što su Bingo d.o.o. Tuzla, Boxmark Leather d.o.o. Lukavac, Alternativa d.o.o. Sarajevo, PMP Jelšingrad d.d. Gradiška, Mahle Electric Drives Bosnia d.o.o. Laktaši, Iskra Tela L d.o.o. Laktaši te mnoge druge. Sve ove kompanije prepoznale su našu stručnost i kvalitet u oblasti izgradnje montažnih i čeličnih konstrukcija i kompletnih rješenja izgradnje objekta po sistemu ključ u ruke.

Izdvojio bih i objekat distributivnog centra u Sarajevu domaćeg trgovačkog lanca Bingo d.o.o. Tuzla, čija je ukupna površina 28.000 m² i distribucioni centar Tuzla, čija površina iznosi 42.000 m².

Ponosni smo i na projekat izgradnje jednog od najvećih logističkih centara u Hrvatskoj, investitora Log Expert, čija je ukupna površina izgrađenih skladišnih prostora 189.000 m². Bili smo i dio projekta izgradnje dvije Covid bolnice i fabrike vakcina u Srbiji.

Svi ovi projekti zahtijevali su, ne samo tehničko znanje, već i precizno planiranje i koordinaciju, što je omogućilo pravovremenu i kvalitetnu realizaciju.“

Iza Vas su brojna projektiranja, proizvodnja objekata od betona i radovi po sistemu „od projektiranja do izgradnje“. Kako dolazite do kvalificirane radne snage i kako dobre radnike zadržavate u kompaniji?

„Važnost radne atmosfere, međuljudskih odnosa i promicanja vrijednosti postaju ključni faktori u privlačenju i zadržavanju kvalificiranih i dobrih radnika. U našoj kompaniji smo posvećeni svakom radniku, pružena im je mogućnost za lični i profesionalni rast i ispunjavajuću karijeru.“

Profesionalno vođenje investicija

Imate i vlastitu proizvodnju čeličnih konstrukcija, montažnih armiranobetonskih konstrukcija i ošupljenih prednapregnutih ploča…

„Da, na našoj lokaciji koja obuhvata površinu od 75.000 m² posjedujemo proizvodni pogon armiranobetonskih konstrukcija, koji ima kapacitet dnevne proizvodnje od 200 ili cca 40.000 m² mjesečno proizvedene betonske konstrukcije za objekte. Također, u proizvodnom pogonu imamo instaliranu i opremu za proizvodnju ošupljenih prednapregnutih ploča koja ima dnevni kapacitet od 480 m².

Proizvodnju čeličnih konstrukcija posjedujemo od samog početka postojanja firme. I danas je ovaj pogon jako bitan u našem poslovanju jer u njemu proizvodimo kalupe koji su nam potrebni u proizvodnji betonskih konstrukcija, a eksterno proizvodimo čelične konstrukcije ukupog mjesečnog kapaciteta od 80 tona.“

Usluge različitih inžinjeringa i vođenja investicija po sistemu „ključ u ruke“ vrlo su visoko na ljestvici Vašega poslovanja. Recite nam nešto o tome. Na koji način sve to funkcionira?

„Vođenje investicije ili projektni menadžment podrazumijevaju vođenje svih aktivnosti na implementaciji investicije – od pripremnih analiza, komunikacije sa projektantima, prikupljanja administrativnih saglasnosti i dozvola, odabira pojedinih izvođača, koordinacije izvođača, kontrole dinamike i kvalitete građenja. Svakom projektu pristupamo sa velikom posvećenosti i pažnjom te osiguravamo pouzdanu implementaciju investicije u najkraćim rokovima.

Naš projektni tim je sačinjen od inžinjera različitih profila koji su posvećeni usavršavanju i isporučivanju projekata najviše kvalitete.

Najveći dio radova obavljamo sa našim zaposlenicima i našom opremom, što osigurava najviši nivo kvalitete, a imamo i jako dobre kooperantske firme (sa kojima imamo partnerske odnose) i sa kojima zajedno završavamo kvalitetno objekte po sistemu ključ u ruke.“

Modernizacija i održiva gradnja

Partnerski odnosi podrazumijevaju dugoročnu saradnju. Je li bilo teško stvoriti takav nivo povjerenja i takve uvjete poslovanja?

„Naša kompanija se uvijek fokusira na razumijevanju potreba naših klijenata i pružanje rješenja koja ispunjavaju njihova očekivanja. Bliska saradnja, transparentnost u komunikaciji te pružanje podrške i nakon završetka projekta, ključni su elementi koji omogućavaju dugoročnu saradnju.

Ovaj pristup rezultirao je time da mnogi naši klijenti, poput kompanija koje smo spomenuli, nastave da nam ukazuju povjerenje za nove projekte.“

Svi Vaši projekti su vrlo kompleksni. Kako pristupate njihovom upravljanju?

Upravljanje složenim projektima zahtijeva detaljno planiranje i organizaciju te kvalitetno urađen projekt i, naravno, visokokvalificiran tim inžinjera. Svaki projekt započinjemo temeljitom analizom i planiranjem, a naš stručni tim inžinjera osigurava da svi radovi teku po planu.

Koristimo moderne alate i softver projektiranje i planiranje i, na kraju, praćenje napretka izgradnje objekata, a koordinacija svih aktivnosti na projektu odvija se na dnevnom nivou, čime osiguravamo da se svi zadaci izvrše pravovremeno i u skladu s najvišim standardima kvalitete.

Vrlo ste posvećeni i praćenju trendova u održivoj gradnji…

„Naša kompanija posvećena je istraživanju i implementaciji najnovijih trendova u održivoj gradnji. Ulažemo u edukaciju našeg tima i primjenu novih tehnologija, koje omogućavaju izgradnju energetski efikasnih objekata s minimalnim uticajem na okoliš. Na taj način, ne samo da smanjujemo troškove energije za naše klijente, već i doprinosimo zaštiti okoliša, što je dio naše šire društvene odgovornosti.“

Pretpostavljam da kompanija poput Vaše vrijedno radi i na planovima za budućnost.

 „Gledajući unaprijed, Baupartner planira modernizaciju i automatizaciju u dijelu proizvodnje za koji je to moguće i dalju diversifikaciju svojih usluga. Planiramo i nove investicije u proširenje proizvodnih pogona, kao i širenje na nova tržišta u regiji.

Kompanija je također posvećena razvoju vlastitog kadra kroz kontinuiranu edukaciju i obuku, čime osigurava da i u budućnosti može odgovoriti na sve zahtjevnije projekte.

U procesu smo izgradnje solarne elektrane na našem proizvodnom pogonu, kapaciteta 400 kW, koji ce pokrivati 80% potrošnje električne energije, koju mi trenutno trošimo, a ujedno ovom investicijom povećavamo udio zelene energije koja je utrošena u naš proizvod, tj. smanjujemo emisiju CO2 koji opterećuje proizvod.“