Tema u fokusu

Aid Berbić, ViK Tuzla: Poželjan smo poslodavac sa natprosječnim plaćama


JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Tuzla je preduzeće sa uređenim i funkcionalnim sistemom vodosnabdijevanja. U ovom trenutku, građani Grada Tuzla mogu „mirno spavati“ što se tiče redukcija.

„Naravno, uvijek postoje stvari i okolnosti koje ne možemo predvidjeti, poput vremenskih prilika, koje direktno utiču na nivo podzemnih akumulacija pitke vode. Ipak, bez obzira na to, JKP ViK Tuzla dočekuje naredne dane spremno da prihvati i riješi sve izazove koji se nađu pred njim“, kaže za Poslovne novine Aid Berbić, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Tuzla.  

Snabdijevamo vodom Tuzlu i Živinice

Vodovod i kanalizacija Tuzla ne snabdijeva vodom samo Tuzlu. Kako to sve funkcionira i kako se naplaćuje?

JKP “Vodovod  i kanalizacija” d.o.o. Tuzla, osim Grada Tuzla, snabdijeva i Grad Živinice sa 65-70 l/s. Ova količina vode koja se isporučuje se redovno fakturiše njihovom vodovodnom preduzeću, koje zatim dalje to distribuira i naplaćuje od građana grada  Živinica. Naš obveznik je preduzeće koje je formirano od strane Grada Živinica, JP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Živinice.

Preduzeće na čijem ste čelu ima vrlo mali broj izvorišta vode na području koje pokriva. Recite nam nešto više o tome, koliko je to realno problem…

Što se tiče izvorišta, Grad Tuzla na svom području nema nijednog izvorišta sa kojeg zahvata vodu, osim hidroakumulacije Modrac, gdje zahvatamo određene količine vode za potrebe postrojenja za interventno vodosnabdijevanje Grada Tuzla, koje koristi savremenu membransku tehnologiju kako bi se ta sirova voda preradila i dobila pitka voda. Sa područja Općine Kladanj i Grada Živinice zahvatamo vodu što je veliki izazov jer ta voda prelazi put od 30-40 kilometara kako bi došla do naših korisnika. Naravno, gubitke smo sveli na minimum na tim cjevovodima jer smo u proteklih nekoliko godina realizovali, kako mi to volimo reći, generacijski projekt, odnosno zamijenili smo stari cjevovod profila 500 mm potpuno novim savremenim cijevima, odnosno izgradili potpuno novi cjevovod u dužini od približno 30 kilometara.

Nemamo osipanja kadrova

Koliko uposlenih u ovom trenutku imate i o kojoj obrazovnoj strukturi možemo govoriti?

Trenutno u JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Tuzla imamo oko 210 zaposlenih radnika. Od tog broja oko 15 posto je visoko obrazovani kadar, dok su ostatak radnici koji odgovaraju potrebama JKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Tuzla za obavljanje ove djelatnosti.

Imate li problema sa nalaženjem kvalificirane radne snage i ako ima, na koji način rješavate te probleme?

Što se tiče kvalificirane radne snage, mi smo jedno od rijetkih komunalnih preduzeća iz javnog sektora gdje nije došlo do osipanja kadra. Još uvijek imamo konstantne upite za uposlenje u našem preduzeću od stane kvalifikovanih radnika za poslove vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda. U ovom trenutku nemamo problema sa radnom snagom.

Kakve su plaće radnika, jeste li poželjan poslodavac? Možemo li govoriti o nekom prosjeku, ima li prostora za povećanja, stimulacije, određene beneficije…?

Što se tiče visine plaća radnika, možemo reći u ovom trenutku da su iznadprosječne i mislim da smo poželjan poslodavac. Što se tiče stimulacija i beneficija to Uprava tj. direktor zajedno sa sindikatom svake godine rješava, na zadovoljstvo svih uposlenika, tako da u ovom trenutku radnici, koji ovaj sistem vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda drže na ovom nivou na kojem jeste, mogu biti zadovoljni.

Uskoro dvije solarne elektrane

Gubici vode u sistemu, loša infrastruktura ili loša naplata potraživanja – šta Vam, realno, stvara veće probleme kada govorimo o finansijskom dijelu poslovanja?

Gubici u sistemu su otprilike na nekih 34-35%. Plan nam je da u narednih 4-5 godina dođemo na 25% gubitaka, što je blizu  evropskog  standarda. Što se tiče naplate, trenutna cijena 1m3 vode je 1.10 maraka i to je, iskreno, nerealna cijena, ako uzmemo naše izdatke u ovom trenutku. Sama naplata je odlična jer jednostavno rečeno, sve što fakturišemo i naplatimo, ali u toj naplati je i dio starih potraživanja te na taj način pokušavamo podići razinu naplate potraživanja, odnosno pored toga uspijevamo naplatiti i stara dugovanja, što smatramo da je više nego dobro.

Je li se povećanje cijena električne energije odrazilo na visinu računa vode koje ispostavljate građanima ili taj trošak pada samo na ViK Tuzla?

Povećanje cijene električne enegrije u zadnje tri godine iznosi preko 70%. Uspjeli smo unutrašnjim rezervama da pokrijemo te dodatne troškove, tako da do promjene cijene vode nije došlo, ali ne isključujemo mogućnost da će cijena u narednom periodu sigurno biti korigovana.

Neka komunalna preduzeća u procesima su instaliranja solarnih panela kako bi smanjili troškove električne energije. Da li ViK Tuzla planira nešto slično?

U sklopu postrojenja za interventno vodosnabdjevanje  i u sklopu pogona za distribuciju i tretman pitke vode koje se nalaze van Grada Tuzla, a veliki su potrošači električne enegrije, gradimo dvije solarne elektrane ukupne snage 200kW u saradnji sa UNDP. Završetak tih radova planiran je od kraja 2024. godine.