Novosti

Održana radionica o upravljanju lancima nabavke


Upravljanje lancima nabavke, bila je tema dvodnevne radionice koju je u Sarajevu organizirao USAID Projekt razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i Privrednom komorom Federacije BiH.

U toku radionice predstavljeni su koncepti kao što su potražnje odnosno prognoze i naloga kupaca, planiranja proizvodnje i planiranja kupovine, kao i upravljanja zalihama. Pored toga predstavljena je politika organizacije koja definira načine na koje se ostvaruju poslovni ciljevi te interaktivni timski pristup razvoju politike lanca snabdijevanja. Naglašen je značaj tehnologije koja uključuje poslovne sisteme koji prikupljaju financijske informacije te sisteme za prikupljanje i praćenje podataka (npr. bar kodovi).

Po završetku radionice danas su planirani individualni sastanci s kompanijama, tokom kojih će konzultant dati specifične preporuke za svaku kompaniju pojedinačno u svjetlu trenutne politike, procesa, procedura, tehnologija i organizacije unutar kompanije.

Predavač na radionici je bio Martin Mirsky, renomirani stručnjak i konzultant iz Sjedinjenih Američkih Država s više od trideset godina radnog iskustva u oblastima upravljanja i optimizacije lanaca nabavke u zemljama Europe, Azije i Sjeverne Amerike.

“Projekt razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) je trogodišnji USAID-ov program koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u Europsku uniju i regionalna tržišta. Takvo što namjerava se ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim poduzećima te organizacijama koje predstavljaju poduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade i tekstila, obuće i kože”, saopćeno je iz VTKBiH.