Novosti

Grad Zenica počinje aktivnosti na projektu Zeleni grad


U Gradskoj upravi Zenica u ponedjeljak (10. septembar 2018. godine) je održan sastanak u vezi sa početkom realizacije projekta Green City Action Plan za Grad Zenica. Projekat Zenica GCAP će finansirati Federalno ministarstvo finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementiraće međunarodni konzorcij PwC – Arup.

Tim povodom Gradsku upravu su posjetili eksperti EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC–Arup gdje su s gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem i šefovima resornih gradskih službi razgovarali o zajedničkoj saradnji na projektu i budućim koracima, saopćeno je iz Gradske uprave.

Eksperti EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC – Arup bili su zainteresovani za stanje u oblasti lokalne privrede, prostornog uređenja, komunalne infrastrukture, kvaliteta zraka i javnog gradskog prijevoza. Također su pokazali interes za pojašnjenjem o načinu finansiranja projekata za unaprijeđenje uslova životne sredine.

Green Cities Action Plan za Grad Zenica će na osnovu identifikovanih izvora zagađenja i utvrđenih prioriteta grada obuhvatiti preporuke za unaprijeđenje uslova u oblasti urbane infrastrukture, lokalne privrede i zaštite okoline.

Kasumović je istakao da će Gradska uprava biti u potpunosti na raspolaganju ekspertima EBRD-a i međunarodnog konzorcija PwC – Arup u cilju izrade Akcionog plana.

On je ponovio da je Zenica jedan od najzagađenijih gradova, te je s obzirom na to izrazio zadovoljstvo što je grad ušao u program Zelenih gradova.