Tržišta i finansije

Šta se krije iz Ripplea, kriptovalute koja je zabilježila najveći rast u 2017. godini?


Nedavni uspon i pad vrijednosti Rippleove kriptovalute zaintrigirao je mnoge. Posljednjih sedmica decembra njegov token, XRP, je doživio vrtoglavi rast, da bi najveću vrijednost dostigao u januaru (jedan token je bio 3,84 dolara), a onda se strmoglavio za više od 80 posto.

Ipak, ova valuta je bilježila rast u trenutku kada je svim ostalim vrijednost padala.

Ripple je mreža koju je kreirala kompanija istog imena s namjerom da olakšaju transakcije između finansijskih korporacija. Na mrežu je potom kao nadogradnja došao token XRP.

Na samom početku cilj kompanije je bio da omogući transfer novca iz bilo koje valute u bilo koju valutu u roku od nekoliko sekundi, gdje bi Ripple poslužio kao univerzalna valuta koja smanjuje troškove transakcija. Dakle, nije stvoren s namjerom da bude metod plaćanja robe i usluga. Zbog toga danas i nema mnogo onih kompanija koje ga prihvataju u zamjenu za svoje usluge/proizvode.

Suština je da je Ripple ponudio finnsijskim institucijama način da zaobiđu trenutno komplikovanu, skupu i sporu proceduru prekograničnih plaćanja, te su banke Ripple prihvatile kao mrežu koja obezbjeđuje manje naknade za transakcije i bezbjednija je jer omogućava slanje, primanje i zadržavanje valuta u decentralizovanom sistemu.

Licencu za korišćenje Ripple blockchain tehnologije trenutno ima više od 100 banaka.

Prijednosti i mane

Najcijenjenija karakteristika Ripplea je upravo likvidnost. Odnosno, kako se pohvalio Fortuneu CEO Ripple-a Bred Garlinghaus: „Bitkoinu je potrebno četiri sata da izvrši transakciju. XRP je potrebno 3,6 sekundi.” A manje vremena znači i manje cijene transakcija, što je sasvim dovoljno da banke razmisle o prelasku na novi sistem prekograničnih plaćanja.”

S druge strane, prisutan je i strah od gubitka privatnosti i manjka transparentnosti (u čemu i jeste suština blockchain tehnologije).

Ovi strahovi su potkrijepljeni time što u slučaju Ripplea postoji instanca koja nadgleda sve transakcije. Rippleov novel consensus algoritam služi da se validiraju transakcije, gdje je preporučeno da se korisnici prilikom transfera oslanjaju na nekog od preporučenih učesnika. Tj. ne može svako da bude majner.

A kad govorimo o rudarenju, Ripple uopšte nije valuta koja zahtijeva moćne računarske sisteme i rudarenje. Još 2012. godine kada je mreža lansirana Ripple je kreirao 100 milijardi XRP koina. Od toga je 20 milijardi zadržala kompanija, a ostatak se plasira periodično. Pošto se radi o vlasništvu firme nad koinima decentralizacija je više nego pod znakom pitanja.

Centralizovana valuta u svetu u kom se priča o decentralizaciji dovela je do toga da je, sa jedne strane, sajtovi poput CoinMarketCapa uvrste u kriptovalute, a da je s druge pojedini korisnici uopšte ne smatraju kriptovalutom.

Odakle mu popularnost?

Jedan od najjačih faktora u rastu popularnosti jeste to što se Ripple percipira kao sigurnija opcija od strane investitora jer ga koriste banke. Takođe, jedan od činilaca mogao bi da bude i to što vrijednost bitkoina talasa. Mnogi investitori se plaše da je najpopularnija kriptovaluta doživjela svoj vrhunac, pa su se u potrazi za alternativom koja će se isplatiti na duži rok okrenuli XRP-u.

Naravno, pomoglo je i to što među kriptovalutama sa najboljim performansama u 2017. godini Ripple ubjedljivo vodi (Bitkoin je na 14. mjestu) bilježeći rentabilnost od 36.018 posto.

Kako je cijena Ripplea početkom decembra bila pristupačnija nego što je to bio slučaj sa drugim alternativama, oko XRP se izgradila dobra priča, pa se popeo na ljestvici vrijednosti.

A kada je vrijednost počela da raste, moguće je da su i svi oni koji su žalili što nisu kupili bitkoin u januaru prošle godine pomislili da bi sada mogli da se ukrcaju na sličan voz kupujući valutu kojoj je za mjesec dana vrijednost porasla 700 posto.

Na kraju, iz Ripple-a su porast vrijednosti objasnili time što je polovinom decembra 61 banka iz Japana i Južne Koreje oformila koaliciju za transfer novca preko granice koristeći Ripple, prenosi Startit.rs