Novosti

Oko 100 privrednika s područja TK-a na okruglom stolu BBI banke


Kako povećati konkurentnost privrede Tuzlanskog kantona, bila je tema okruglog stola na kome je danas učestvovalo oko stotinjak vodećih privrednika sa područja te regije.

Cilj tog skupa bio je definiranje prioritetnih sektora privrede Tuzlanskog kantona za promociju prema stranim partnerima, razmjena iskustava u pronalaženju tržišta, te pružanje ključnih smjernica kako unaprijediti i povećati konkurentnost domaćih proizvoda i usluga.

Okrugli sto su organizirali BBI banka i BBI VIP Business Club u saradnji sa Privrednom/Gospodarskom komorom FBiH, Kantonalnom privrednom komorom Tuzla i Udruženjem poslodavaca Tuzlanskog kantona.

Predsjednik Uprave BBI banke Amer Bukvić je istakao da BBI banka već osam godina djeluje na ovom području kao podrška razvoju privrede.

“BBI banka u svojim strateškim planovima ima za cilj razvoj privrede BiH, i samo u posljednje tri godine, putem BBI poslovnica u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Srebreniku, Kalesiji i Živinicama, investirali smo 120 miliona KM. Naša opredjeljenost je i dalje da budemo katalizator razvoja domaće privrede, stoga već devetu godinu zaredom organiziramo Sarajevo Busines Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju kako bismo dinamizirali poslovne aktivnosti u našoj zemlji”, kazao je Bukvić.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona Ramiz Karić prezentirao je potencijale i mogućnosti razvoja ove regije.

“Ovaj kanton jedan je od industrijski najjačih kantona. Imamo velike potencijale za razvoj u oblasti drvnoprerađivačke, metalske i hemijske industrije. Veliku šansu za razvoj imamo i u oblasti turizma”, kazao je, između ostalog, Karić.

Privrednicima je predstavljena nova on-line platforma u okviru Sarajevo Business Foruma koja ima za cilj  predstavljanje profila i projekata kompanija, kao i dogovaranje B2B sastanaka.

Okrugli stol jedan je u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke, čiji cilj je jačanje cjelokupne bosanskohercegovačke privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inozemnim tržištima.

Svoje uspješne priče ovom prilikom predstavile su kompanije „HMM Furniture“ i njen direktor Miralem Bistrić kao i kompanija „Intral“ i njen direktor Alija Šehović, čiji se proizvodi izvoze širom svijeta.

Naredni okrugli stol bit će održan danas u Brčkom, saopćeno je iz BBI banke.