Novosti

Ministar Crnadak u Berlinu otvorio privrednu manifestaciju “Dunavski salon”


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u okviru dvodnevne radne posjete SR Njemačkoj, kao predstavnik zemlje partnera otvorio privrednu manifestaciju „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) zajedno s državnom sekretarkom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper.

Manifestacija je održana jučer, 8. marta, u prostorijama Privrednog predstavništva njemačke pokrajine Baden-Württemberg u Berlinu i okupila je preko 800 učesnika i posjetioca, među kojima su bili visoki dužnosnici zemalja Dunavskog regiona, brojni privrednici, tour operateri, te predstavnici medija.

Bosna i Hercegovina je prvi put zemlja partner ove manifestacije koja se tradicionalno održava za vrijeme trajanja Svjetskog sajma turizma – ITB Berlin s ciljem predstavljanja zemalja Dunavskog regiona i jačanja saradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja i kulture.

Pored bogatog kulturno-umjetničkog programa kojim su se predstavili umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine posjetiocima su na bh. štandu bili izloženi turistički prospekti, brošure, proizvodi, te hrana i piće iz BiH. Manifestaciju su posjetili i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, te direktorica Turističke organizacije Republike Srpske Nada Jovanović.

U okviru manifestacije upriličena je diskusija na temu „Dunavski salon – Kultura kao pokretač turizma u Dunavskom regionu“. Učesnici debate su se saglasili da zemlje, kojima je rijeka Dunav tačka povezivanja, zajedno čine privredni i kulturni prostor u kojem jačanje međusobne saradnje doprinosi daljem razvitku ovih zemalja i omogućava njihovo povezivanje s drugim evropskim regionima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.