Investicije

BiH: Milijarda za ceste na čekanju


Bosna i Hercegovina je prošle godine pristupila Prometnoj zajednici i pridružila se zemljama Zapadnog Balkana, koje su tu zajednicu formirale s Evropskom unijom na samitu u Trstu. Naša zemlja je tada deblokirala 500 miliona maraka za različite projekte. Odmah nakon Trsta, a zahvaljujući usvojenoj strategiji, na konferenciji u Londonu smo dobili 750 miliona eura za infrastrukturu, a ni jedan iznos nije operativan, objavila je Federalna televizija navodeći kako se čeka sastanak koordinacijskog odbora nadležnih institucija.

Prošle godine dobili smo jednu u od najvažnijih strategija u posljednjih deset godina i pristupili smo Prometnoj zajednici zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu transportne infrastrukture i prometa. Da sjedište bude Beograd, jednoglasno su podržali predstavnici iz regije i članica EU-a, a među prvima predstavnici BiH.

”Da se ovo nije dogovorilo onda bi se dogodilo kao svojevremeno sa sjedištem Energetske zajednice 2006. koje je stavljeno je u Beč jer se zemlje regije nisu mogle dogovoriti”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Sporazum o Prometnoj zajednici jugoistočne Evrope potpisan je u julu 2017. u Trstu. BiH jedina tad nije dala svoj potpis, već mjesec kasnije nakon političkih usuglašavanja i odgovora Evropske komisije na uslovljavanje RS-a o načinu predstavljanja.

”Mi smo nadležni za infrastrukturu i valjda onda entiteti najbolje znaju kakvi su prioriteti, što je problem i kako bi on trebao da se rješava”, rekla Nataša Kostić, pomoćnica ministra za cestovni promet RS-a.

”Nastojat ćemo biti agilni i pokušati dokazati da određeni cestovni pravci u FBiH zavređuju tretman od nadležnih institucija’‘, ističe Pavo Boban, savjetnik ministra prometa i komunikacija FBiH.

Nakon pristupanja zajednici BiH je dobila novac za projekte među njima i tri infrastrukturna na koridoru 5c. Dobili smo ukupno 500 miliona KM. Nakon Trsta, druga konferencija u Londonu donijela je BiH, ponovo za infrastrukturu, 750 miliona eura. Dakle, ukupno milijardu eura, a najviše za koridor 5c. Zasad ništa od sredstva nije raspoloživo.

”Pare su naše, nismo ih izgubili. Kada će biti operativne – dinamiku prije svega određuje Evropska komisija i banke. Ne vjerujem da će se dugo čekati jer se progresivno krećemo naprijed. Sve što se traži od nas radimo i vjerujem da bismo u skorije vrijeme mogli dobiti pozive u kojima će se Ministarstvo finansija početi spremati za potpisivanje sporazuma”, kaže ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

Iako je ugovor o osnivanju zajednice potpisan prošle godine i izabrano sjedište, još se ne zna točna institucionalna struktura zajednice. Sjetimo se, da bismo uopće dobili novac, nakon usvojene strategije vlasti u BiH morale su usvojiti Zakon o trošarinama, garant EU za vraćanje kredita, navodi FTV.